În urma investigaţiilor, Comisia Europeană a formulat acuzaţii oficiale împotriva companiei ruse Gazprom, un furnizor vital de energie pentru Europa. Aceasta este învinuită că încalcă normele antitrust ale UE, aplicând o strategie generală de împărţire a pieţelor gazelor din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea capacităţii clienţilor săi de a revinde gazele la nivel transfrontalier.

„Este posibil ca această strategie să îi fi permis Gazprom să impună preţuri neloiale în anumite state membre. De asemenea, este posibil ca Gazprom să fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă prin condiţionarea aprovizionării cu gaze de obţinerea unor angajamente de altă natură din partea angrosiştilor în ceea ce priveşte infrastructura de transport al gazelor”, se spune în declaraţia Comisiei Europene.

Potrivit comisarului UE responsabil cu politica în domeniul concurenţei, comportamentul Gazprom ar fi putut ridica bariere artificiale care împiedică fluxul gazelor din anumite ţări din Europa Centrală şi de Est către alte ţări, restrângând astfel concurenţa transfrontalieră.

„Este vorba despre opt ţări, printre care: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria. Gazprom este dominant în toate aceste pieţe, iar în unele dintre ele este şi unicul furnizor de gaze naturale. Potrivit obiecţiilor noastre preliminare, Gazprom abuzează de poziţia sa dominantă. Menţinerea unor pieţe naţionale ale gazelor separate a permis, de asemenea, întreprinderii Gazprom să impună preţuri pe care le considerăm, în această etapă, a fi neloiale. În cazul în care îngrijorările noastre sunt confirmate, Gazprom va trebui să facă faţă consecinţelor juridice care decurg din comportamentul său”, a declarat comisarul UE Margrethe Vestager.

În replică, reprezentanţii concernului rus au emis o declaraţie precum că acuzaţiile europenilor sunt „neîntemeiate” şi că Gazprom respectă legile internaţionale şi naţionale din ţările în care activează.

Gazprom este principalul furnizor de gaze în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, deţinând cote de piaţă de peste 50 % în majoritatea acestor ţări şi chiar de 100 % în unele dintre acestea.

De menţionat că Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene interzice folosirea în mod abuziv a unei poziţii dominante deţinute pe piaţă, în măsura în care poate afecta comerţul dintre statele membre. Punerea în aplicare a acestei dispoziţii este definită de Regulamentul antitrust care poate fi aplicat de către Comisie şi de către autorităţile naţionale din domeniul concurenţei din statele membre ale UE.

Astfel, dacă gigantul energetic va fi găsit vinovat, el ar putea fi amendat cu până la 10 la sută din veniturile anuale. Compania are o cifră de afaceri de 100 de miliarde de dolari anual.