Masacrul din Orlando este cel mai sângeros atac armat din istoria modernă a SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cincizeci de persoane au fost ucise și 53 rănite duminică într-un club gay din Orlando, în statul Florida, în cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, au anunțat autoritățile, care au deschis o anchetă pentru „terorism”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Bărbatul, care a deschis focul la întâmplare și care ar fi avut „simpatii” pentru mișcarea islamistă, conform poliției federale (FBI), ar fi luat anterior ostatici clienți ai clubului de noapte, în momentul în care trupele speciale (SWAT) au dat asaltul.

Suspectul, care ar fi acționat singur, conform primelor indicii ale anchetei, a murit într-un schimb de focuri cu forțele de ordine.

Martorii au descris scene de oroare, cu victime care cădeau ca secerate și sânge peste tot. Clubul este unul extrem de frecventat.

Potrivit presei americane, suspectul ar fi Omar Seddique Mateen, un cetățean american de origine afgană născut în 1986 și care locuia la circa 200 de km sud-est de Orlando, în orașul Port Saint Lucie. El nu ar fi avut antecedente penale.

FBI l-a identificat, însă nu a vrut să anunțe încă oficial, așteptând să le prevină pe rudele tânărului.

Atacul „a făcut 50 de morți, pe lângă atacator”, iar „53 de persoane sunt spitalizate”, a anunțat primarul din Orlando, Buddy Dyer, într-o conferință de presă.

Un precedent bilanț vorbea de 20 de morți și 50 de răniți.

Din cauza numărului mare de victime, primarul orașului a cerut guvernatorului statului Florida să instituie stare de urgență, așa cum el a făcut pentru Orlando, ceea ce îi permite să mobilizeze resurse suplimentare.

Anunțând că „nu mai există nicio amenințare”, autoritățile au permis unui imam local să intervină într-o conferință de presă, pentru a face apel la calm și a cere populației și presei să nu tragă concluzii pripite privind motivele atacatorului.

Anchetatorii FBI, care au deschis o anchetă pentru „act de terorism”, încearcă să determine ce l-a motivat pe tânăr să intre în club cu o armă de atac și cu o armă de mână, în noaptea de gay pride în SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...