Aproximativ 80% din populația planetei trăiește în medii afectate de poluarea luminoasă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numeroase opere literare, fie ele în versuri sau proză, din diferite epoci și regiuni geografice descriu frumusețea rece și îndepărtată a cerului înstelat însă pentru aproximativ 80% din populația planetei, stelele galaxiei noastre, Calea Lactee, sunt greu perceptibile sau chiar imposibil de văzut din cauza poluării luminoase, conform unor noi hărți ale regiunilor cele mai afectate de acest tip de poluare, informează digitaltrends.com.

Astfel, Calea Lactee nu mai este vizibilă pentru 60% dintre europeni și pentru aproape 80% dintre americani. Luminile nocturne, fie că este vorba de iluminatul stradal, de reclamele luminoase, luminile din trafic sau de lumina din locuințe, au eclipsat luminozitatea naturală a Căii Lactee, iar în regiuni precum Singapore, Malta sau Kuweit nu se poate vedea nicio stea pe cerul nopții.

Coordonatorul studiului despre acest fenomen, Fabio Falchi, specialist în poluare luminoasă de la Institutul tehnologic din Italia, a precizat că această situație „reprezintă o pierdere culturală de o magnitudine fără precedent”. Poluarea luminoasă face ca 77% din populația Marii Britanii să nu poată vedea stelele, iar situația în China este încă și mai gravă.

„Omenirea a învăluit planeta într-o ceață luminoasă care împiedică majoritatea populației globului să poată observa galaxia în care ne aflăm”, conform studiului.

Sursa foto: www.digitaltrends.com

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele adunate de satelitul orbital Suomi National Polar-orbiting Partnership sau Suomi NPP și le-au coroborat cu modele computerizate ale luminozității cerului, precum și cu alte studii în domeniu. Conform cercetătorilor, mai mult de 99% dintre oamenii care trăiesc în SUA și în UE se confruntă cu fenomenul de poluare luminoasă în mai mică sau mai mare măsură. Locuitorii din centrul Scoției, Corsica sau centrul Spaniei sunt printre puținii europeni care trăiesc în medii fără poluare luminoasă.

Dintre toate țările, Coreea de Sud este cea mai afectată de acest tip de poluare, conform studiului.

Departe de a reprezenta un inconvenient minor, poate doar pentru astronomi, poluarea luminoasă are capacitatea de a afecta ritmul circadian (un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale organismelor vii) în cazul a numeroase specii de insecte și animale din diferite ecosisteme.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...