Preşedintele Lituaniei: „Sunteţi o naţiune europeană şi locul R.Moldova este în UE”

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, aflată astăzi în vizită la Chişinău, a primit Ordinul Republicii. Înalta distincţie i-a fost înmânată „în semn de gratitudine pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor moldo-lituaniene și pentru susținerea eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova”.

După ceremonia de decorare, Dalia Grybauskaitė a declarat în faţa presei că R.Moldova se confruntă cu aceleaşi probleme pe care le-a avut Lituania la etapa pre-aderare, dar că viitorul ţării noastre este în mâinile cetăţenilor şi politicienilor noştri.

„Sunteţi o naţiune europeană şi locul vostru este în Europa. Totul este în mâinile poporului şi ale politicienilor. Suntem gata să vă ajutăm şi vă vom ajuta, dar numai voi, cetăţenii R.Moldova şi politicienii, trebuie să vă asumaţi responsabilitatea pentru viitorul ţării”, a declarat preşedintele Lituaniei.

Totodată, Dalia Grybauskaitė, a precizat nimeni nu va invita ţara noastră într-o organizație internaţională, „daca nu îşi va face temele de acasă”.

La rândul său, Nicolae Timofti a menţionat că R.Moldova nu are altă cale de dezvoltare decât cea europeană, iar Lituania este un exemplu în acest sens. Nicolae Timfti a amintit că R.Moldova a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Lituaniei, iar Lituania a fost a doua, după România, care a recunoscut independenţa R.Moldova.

Totodată, șeful statului a opinat că în următorii ani relațiile dintre cele două țări vor cunoaște o dezvoltare deosebită în mai multe domenii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.