Timofti: Federația Rusă continuă să sprijine autoritățile de la Tiraspol în promovarea separatismului

Federația Rusă are interesul de a-și menține influența în această zonă, fiind un impediment serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka, aflat într-o vizită oficială la Chişinău.

 ”Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului, înainte de criza din Ucraina, spre a-și consolida puterea de influență geopolitică la hotarele cu statele membre ale Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Și în cadrul recentelor negocieri în formatul 5+2, Federația Rusă continuă să sprijine autoritățile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul și sudul țării”, a declarat președintele Timofti.

În același context, șeful statului a subliniat și impactul fluxului de informații propagandistice, girate de posturile de televiziune ruse, numeroase în spațiul mediatic autohton.

Referindu-se la sancțiunile impuse de Comunitatea Europeană și Statele Unite Federației Ruse, liderul de la Chișinău a declarat că acestea sunt adecvate situației.

Cât priveşte relaţiile moldo-cehe, şeful statului a salutat vizita premierului Sobotka și a mulțumit Republicii Cehe pentru sprijinul constant acordat țării noastre în efortul de implementare a agendei europene.

Premierul Cehei a exprimat disponibilitatea țării sale de a împărtăși din experiența cehă în materie de integrare europeană.

 „Trei țări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia și Ucraina) au o relație specială cu Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a spus Bohuslav Sobotka .

De asemenea, șeful cabinetului de miniștri de la Praga a remarcat importanța semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internațional, care ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini și ar crea premize pentru progresul economic al țării.

La întrevedere, cei doi oficiali au abordat relațiile economice moldo-cehe, menționând despre necesitatea dinamizării schimburilor comerciale între cele două state.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.