Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.06.2016

Programul BRITE a fost un partener strategic în implementarea reformelor pentru mediul de afaceri

Programul BRITE a fost un partener strategic în implementarea reformelor pentru mediul de afaceri

Pe parcursul celor patru ani de activitate, Programului USAID Comerț, Investiții şi Reglementarea Activității de Întreprinzător (BRITE) a fost un partener strategic al Guvernului Republicii Moldova, în special al ministerului Economiei,  în implementarea  reformelor pentru mediul de afaceri, consolidarea dialogului public-privat. Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, în cadrul ceremoniei de încheiere a Programului BRITE.
 
Potrivit viceministrului Economiei, cu suportul Programului BRITE autoritățile Republicii Moldova au reușit să implementeze mai multe reforme care să răspundă  necesităților și provocărilor cu care se confruntă sectorul privat din țară, inclusiv prin elaborarea și promovarea legii privind conceptul de notificare în comerț, modificarea si completarea unor acte legislative, care  au exclus dublarea informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice, etc.  
 
Un alt proiect comun realizat de ministerul Economiei în colaborare cu BRITE a fost Hotărârea Guvernului privind “Ghișeul Unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție”, care va optimiza procesul de autorizare a lucrărilor în construcție și va simplifica procedura de emitere a actelor permisive.Soluțiile informatice, precum Contul Curent și Contul Unic al contribuabilului, care va fi lansat în curând, au asigurat o transparență mai bună pentru contribuabili și vor facilita procedura de achitare a impozitelor. Doar Contul Unic, de exemplu, va asigura economisirea a circa 10 milioane de lei la achitarea comisioanelor bancare de către contribuabili.  
 
Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, a menționat aportul Programului BRITE în promovarea reformelor inițiate de autoritățile naționale, în special la capitolul creării unor condiții atractive pentru mediul de afaceri.
 
Conform estimărilor Programului, suportul pe care l-a oferit Guvernului Moldovei pentru implementarea reformelor a determinat economisirea a aproximativ 236 de milioane de dolari SUA de către sectorul privat. Rezultatele unui sondaj arată că 72 la sută din reprezentanții sectorului privat au beneficiat de munca Programului USAID BRITE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus