Antreprenor la 21 de ani! Un tânăr actor din Vărzărești conduce o afacere de succes

La ai săi 21 de ani, Gheorghe Tîmbur din satul Vărzărești, raionul Nisporeni poate oferi lecții de administrare a afacerii și businessmanilor mai în vârstă, având studi în …actorie. Tânărul a absolvit în urmă cu trei ani Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, la 19 ani a accesat un grant în cadrul programul Pare 1+1, iar de doi ani acesta administrează o patiserie în satul Vărzărești, raionul Nisporeni.

Gheorghe povestește cu mult entuziasm despre afacerea sa, dar și planurile sale de viitor. Are 6 angajați, iar grijile sale zilnice se împart între fabricarea și comercializarea produselor de panificație. “Produsele de bază sunt plăcinte foietaj și plăcintele din aluat dospit, chifle din aluat dulce cu diverse umpluturi, colaci, pâine de secară, biscuiți de ovăz și biscuiți de casă. Mă axez doar pe piața din Nisporeni, distribuind prin magazine și am două puncte de realizare proprii: magazinul propriu din Vărzărești și un punct în piață”, spune tânărul.

IMAG0097

Nu sunt de acord cu multe din sistemul de învățământ și am încercat cât mai repede “să scap”

Faptul că nu a absolvit o facultate nu îl împiedică, dimpotrivă, spune tânărul, îl motivează să studieze mai mult pe cont propriu și să persevereze. “Mama mea dorea foarte mult să fac studii superioare, eu nu sunt de acord cu multe din sistemul de învățământ și am încercat cât mai repede “să scap”. Am revenit în Moldova și am zis că trebuie să fac ceva și am început să mă informez pe Internet, de la idei de afaceri la granturile și formele de creditare din Republica Moldova”, menționează Gheorghe.

În Moldova ai mari șanse de reușită în antreprenoriat

Antreprenorul consideră că nu este foarte complicat să dezvolți o afacere în țara noastră. “Depinde de nivelul de inteligență. Nu vreau să sune arogant, dar așa este. Atunci când am apelat la programul Pare 1+1 aveam 19 ani, nu a fost foarte simplu, dar nici foarte complicat. Oricine, cât de cât dezghetat și cu un business plan sau cel puțin o idee viabila poate reuși. Moldova este o țară slab dezvoltată, dacă dorești să te implici în domeniul antreprenoriatului, mai ales în producere  ai mari șanse de reușită. 

Sunt uimit de mulți care vin la mine “pentru un sfat ” și îi văd cât de speriați sunt de cifre, bani și bănci”, explică Gheorghe Tîmbur.

Totuși, menționează tânărul, întâmpină des probleme, grăbindu-se să adauge că “e normal să se întâmple așa în business”, făcând referire la legislația care “e prost făcută”, dar și la “organele de control, care au impresia că învârți milioane și nu vrei să te împarți”.

Toți se plâng că nu au de lucru, dar când cauți să angajezi pe cineva, nu ai pe cine

Tânărul spune că oamenii de la sate, chiar dacă se plâng că nu au locuri de muncă, se hotărăsc foarte greu să lucreze și, în special, “nu vor să lucreze la cineva atât de tânăr”.

Recunoaște că nu este ușor, însă dorește să-și extindă afacerea. “Urmează să îmi deschid încă două puncte de realizare proprii, să înlătur concurența ( sunt vreo doi agenți economici care vin prea de departe, iar produsele lor au multe adosuri pentru a rezista o perioadă mai lungă, eu livrez proaspăt în fiecare zi, distanța este un avantaj mare)

. La incubatorul de afaceri din Nisporeni urmează să îmi deschid un local în care se servește pizza, cu terasă, o să fie seri de karaoke (nu există in Nisporeni), seri de vizionări de film și vreo două mese de ping-pong n-ar strica”, povestește zâmbind Gheorghe.

IMAG0085

Statul trebuie să educe antreprenorii, nu doar să ofere informații, dar să mai și învețe ce să facă cu ea

Statul trebuie nu doar să ofere informații antreprenorilor, dar și să-i învețe ce să facă cu ea, spune acesta.

“Un lucru bun este că a început să se pună mai multă importanță pe școlile profesionale, avem prea mulți juriști și economiști și nu ai pe cine angaja


. Legislația ar trebui să ofere tinerilor antreprenori o perioadă mai lejeră la început de drum


. Ideea ar fi să se pregătească un număr de persoane cu adevărat capabile, repartizate în fiecare raion, mulți nu au unde apela”, concluzionează Gheorghe Tîmbur.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare