Reuters: Planul constituirii forței NATO în est avansează lent din cauza reticenței unor aliați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite intenționează să ceară sprijinul Canadei pentru constituirea celor patru batalioane ale NATO ce ar urma să fie desfășurate în estul Europei, întrucât unele state sunt reticente să contribuie la crearea acestei forțe, care trebuie aprobată la summitul NATO din luna iulie, relatează agenția Reuters într-un comentariu publicat joi.

În pofida demonstrației de forță sugerată de numeroasele manevre militare la care peste 20 de state membre ale NATO au participat în estul Europei, Alianța avansează lent în demersul de constituire a celor patru batalioane, care vor avea în total circa 4.000 de soldați și vor fi dislocate în cele trei state baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și în Polonia.

Deocamdată numai SUA, Marea Britanie și Germania s-au arătat dispuse să contribuie la acest efort, cu circa o mie de soldați fiecare.

„Aliații europeni au motive pe care le invocă pentru a nu se angaja. Ele au probleme acasă, în Africa, în Afganistan. Pur și simplu nu au bani”, susține un diplomat al NATO implicat în negocieri.

Însă reticența unor guverne europene de a contribui la această mobilizare, cea mai substanțială după terminarea Războiului Rece, ilustrează mai degrabă îndoielile interne ale acestora asupra obiectivelor Alianței, și anume dacă nu cumva NATO ar trebui să aibă în vedere mai mult combaterea grupărilor teroriste și fluxul necontrolat de migranți decât o prezență în flancul estic ce stârnește proteste din partea Rusiei.

„Există diviziuni în interiorul NATO”, notează Sophia Besch, expert în probleme de apărare în cadrul think tank-ului Centre for European Reform. „Unii aliați consideră că atenția trebuie să se îndrepte către sud”, remarcă ea.

De exemplu, Franța este preocupată mai mult de lupta împotriva islamiștilor din țări precum Siria sau Mali și are în prezent relații tensionate cu guvernul conservator polonez, care intenționează să anuleze achiziția unor elicoptere Airbus, un contract de circa trei miliarde de dolari. La rândul ei, Italia nu dorește să-și strice raporturile cu Rusia, de care depinde la capitolul energetic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...