Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fals în declarații și conflict…

Fals în declarații și conflict de interese, admise de mai mulți funcționari publici

În cadrul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au fost puse în discuție 24 de subiecte, inclusiv 10 privind inițierea controalelor, expunerea asupra rezultatelor a 11 controale efectuate, precum și examinarea a trei sesizări parvenite la adresa instituției.

CNI a discutat cazul lui Ion Țugulea, vicepreședinte al raionului Nisporeni, pe aspectul încălcării regimului juridic al incompatibilității, ultimul deținând în paralel și funcția de administrator al unei societăţii comerciale. Tot astăzi, CNI a constatat că Olga Roșca, în prezent ex-funcționar din administrația locală, raionul Cahul, a admis încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și a proprietății, admițând mai multe încălcări, inclusiv – nedeclararea a 18 transferuri bănești din afara țării. În acest sens, materialele vor fi remise către Procuratură, privind precăutarea atragerii ei la răspundere.

Alte cinci persoane verificate de CNI în cadrul ședinței de asăzi vor fi audiați ulterior de organe de anchetă, deoarece membrii Comisiei au constatat nerespectarea legislaței privind integritatea funcționarilor respectivi și Actele de constatare pe numele lor vor fi remise în adresa Procuraturii și CNA. Printre cei vizați sunt: Radu Grosu, șef al Serviciului juridic al Agenției „Moldsilva”, care a admis conflict de interese; Victor Jereghi, primarul satului Bulboaca din raionul Anenii-Noi, care a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, primarul respectiv admițîâd în postura sa de ales local și cea de administrator al unei întreprindei individuale; Igor Moraru, vice-pretorul sectorului Ciocana al capitalei, a încălcat regimul juridic al incompatibilității și de aceea CNI va sesiza Primăria mun. Chișinău, privind destituirea acestuia din postul respectiv.