Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura a pornit urmărire penală…

Procuratura a pornit urmărire penală în cazul construcţiei surpate din sectorul Rîşcani al capitalei

Procuratura s-a autosesizat în cazul construcţiei surpate de pe strada Miron Costin din capitală şi a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul executării necalitative a construcţiilor.

Prin ordonanţa Procurorului General-interimar a fost dispusă crearea unui grup mixt de urmărire penală, din care fac parte şi procurori din cadrul Procuraturii Generale, care urmează să investigheze obiectiv, complet şi operativ toate circumstanţele cazului, inclusiv acţiunile factorilor de decizie ai autorităţilor publice, care au autorizat lucrările.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de cel mult 10 mii de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Menționăm că Anticorupție.md a scris că: Asamblul rezidențial care ar urma să fie ridicat pe șantierul prăbușit pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al Capitalei, avariind clădirea unei bănci aflată la o distanță de doar câțiva metri, este proriectul D&D Companie, o firmă despre care se știe că i-ar fi afiliată deputatului liberal Iurie Dîrda.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, în prezent firma este administrată de Victor Stoianov, iar Diana Patraș din România fiind singura fondatoare. Când a apărut pe piața imobiliară, firma îi avea fondatori pe Lidia și Ivan Andrienco. În 2014, publicația Adevărul Moldova făcea trimitere la documentele cadastrale potrivit cărora Lidia și Ivan Andrienco şi-au cumpărat casa din Stăuceni de la Iurie Dîrda, iar de la Dansicons, firma deținută de deputatul liberal, au achiziţionat un teren pentru construcţii, dar şi oficiul firmei.

D&D Companie SRL este înregistrată pe strada Matei Basarab din sectorul Râșcani al Capitalei. Potrivit datelor de la Cadastru, ⅙ cotă parte din terenul de 0,107 hectare aflat la această adresă aparține Dansicons SRL.

În același timp, Iurie Dîrda susține că: „veniturile obținute în 2014 de la compania D&D, care sunt reflectate în declarația mea de avere, reprezintă salariul soției mele, Svetlana Dârda, care a activat la această companie în calitate de director comercial în perioada 02.01.14-04.05.15. Soția mea a avut statut de salariat”.