Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Unii jurnaliști nu sunt…

(VIDEO) Unii jurnaliști nu sunt lăsați să intre la ședința CSM

Deși societatea civilă a recomandat în nenumărate rânduri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să facă acțiuni concrete pentru a spori transparența activităților sale, în realitate, încă mai există cazuri în care jurnaliștii nu sunt lăsați să intre la ședințele publice.

Sursa Video: www.ZdG.md

Cel mai recent caz în care jurnaliștilor li s-a împiedicat accesul în sala de ședințe a CSM a avut loc în data de 7 iunie, fiind invocat un ordin al administrației instituției. După mai multe tentative de a vorbi cu administrația CSM, cei de la pază au primit ordin să-i lase în sală doar pe cameramani, pentru câteva minute, cu mențiunea „să filmeze doar imagini protocolare”.

În ședința din 7 iunie s-au discutat mai multe subiecte de interes public. Printre acestea: solicitarea Procurorului General interimar privind pornirea unei cauze penale pe numele magistratei Olga Cojocaru, desfășurarea concursurilor pentru funcții vacante în judecătorii, avizarea unor proiecte de lege etc. Imediat ce a fost deschisă ședința, cameramanii au fost invitați să părăsească încăperea, astfel că ședința s-a desfășurat cu ușile închise.

Am discutat cu Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, pentru a afla în ce măsură aceste restricții sunt conforme cu normele internaționale în materie de transparență. Potrivit reprezentantului societății civile, CSM este una dintre instituțiile cu cele mai grave probleme la capitolul transparență.

Faptul că CSM are anumite ședințe sau părți din ședințe care sunt închise, CRJM, dar și alte ONG-uri, au contestat aceste practici care nu sunt argumentate. Chiar și ședințele de judecată sunt publice, la care pot participa persoanele. Evident, cu excepțiile stabilite de lege, dar nici în măsura în care să fie dați toți afară. CSM este o instituție publică de autoadministrare judecătorească, dar se pare că este cea mai închisă instituție. (…)Care ar fi necesitatea de a face ședințe cu ușile închise, mai ales că nu se discută date cu caracter personal? Se discuta despre o hotărâre judecătorească”, a declarat Ion Guzun pentru Ziarul de Gardă.

Menționăm că începând cu anul 2014 președinte al CSM este Victor Micu, fost șef al Jude­că­to­riei sectorului Râş­cani din Chi­şi­nău. Con­form legii, preşe­din­tele CSM este cel care repre­zintă Con­si­liul în faţa auto­ri­tă­ţi­lor publice din ţară şi din stră­i­nă­tate, con­voacă şi pre­zi­dează şedinţele Con­si­li­u­lui, dar și coor­do­nează acti­vi­ta­tea instituției pe care o conduce.