Gazprom propune UE să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grupul rus Gazprom va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră, cu ocazia vizitei pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va efectua în Rusia la mijlocul acestei luni, a declarat marți președintele consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, transmite EFE.

„Guvernul și președintele nostru vor încerca să ajungă la un acord cu țările UE la Forumul economic de la Sankt Petersburg, la care va participa și Jean-Claude Juncker”, a spus Viktor Zubkov.

Potrivit acestuia, UE a căutat timp de mai mulți ani să realizeze alte coridoare de transport a gazelor, dar fără a ajunge la un rezultat, și aici există o posibilitate reală aprovizionare cu gaze a sudului Europei.

„Juncker ar trebui să înțeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei”, a adăugat Zubkov.

După ce a renunțat la gazoductul South Stream, care urma să facă legătura între Rusia și Bulgaria via Marea Neagră, din cauza opoziției Bruxeless-ului, Rusia a lansat proiectul Turkish Stream, care urma să transporte gaze naturale rusești în sudul Europei via un gazoduct care ar fi urmat să facă legătura între Rusia și Turcia tot prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în luna decembrie 2015 Moscova a suspendat în mod unilateral negocierile pentru acest proiect după doborârea de către aviația turcă a unui avion de vânătoare rusesc în apropiere de granița cu Siria.

Între timp, în luna martie Comisia Europeană și-a anunțat sprijinul pentru proiectul gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care începând din 2020 ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan până în Uniunea Europeană via Grecia, Albania și Italia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...