PAS, îngrijorat de lipsa de predictibilitate a legislaţiei aferente alegerii preşedintelui

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa de predictibilitate a legislației aferente alegerii Președintelui Republicii Moldova, precum și cu existența, în proiectul de lege care stabilește procedura de alegere a șefului statului, a unor prevederi care suprimă drepturile electorale ale potențialilor concurenți electorali.

Cu toate că Parlamentul a stabilit pentru data de 30 octombrie 2016 alegerile pentru funcția de Președinte al țării, până în prezent nu a fost aprobată procedura de alegere a șefului statului.

Potrivit PAS, analiza proiectului de lege aprobat în prima lectură în Parlament în luna aprilie curent trezeşte îngrijorări asupra anumitor reglementări. Acestea se referă la termenul pentru colectarea semnăturilor care, în opinia formaţiunii, este extrem de scurt – mai puţin de 30 de zile.

„Procedura de colectare a semnăturilor este excesiv de birocratizată – cuprinde, începând cu elaborarea listei membrilor grupului de iniţiativă şi până la depunerea la CEC a listelor de subscripţie, nu mai puţin de 12 etape. Iar în procesul de colectare a semnăturilor s-a identificat implicarea nejustificată a primarilor”, se arată într-un comunicat remis de PAS.

PAS şi-a exprimat îngrijorarea şi referitor la reglementarea ce prevede că cetăţenii trebuie să semneze nu doar în listele de subscripţie, dar şi să completeze personal toate rubricile listei de subscripţie.

O altă îngrijorare menţionată de PAS este lăsarea unei portiţe deschise care ar permite să se adauge, contrar prevederilor articolul 78 din Constituţie, condiţii suplimentare pentru candidaţii la funcţia de preşedinte.

„Ne întrebăm dacă includerea acestor amendamente s-a făcut cu scopul de a complica nejustificat procesul electoral, inclusiv de a nu permite intrarea în cursă a candidaţilor incomozi. Sau dacă acestea fac parte dintr-o strategie a guvernării de a nu adopta modificările la Codul electoral şi, odată cu aceasta, de a anula alegerile prezidenţiale, sub pretextul că ar contraveni recomandărilor Comisiei de la Veneţia, referitoare la neadmiterea schimbării legislaţiei electorale cu un an înaintea alegerilor. Oricare ar fi obiectivul guvernării actuale, lipsa predictibilităţii şi a clarităţii acţiunilor sale trezeşte nedumeriri şi îngrijorări cu privire la caracterul democratic şi buna intenţie a acesteia”, se mai spune în comunicatul PAS.

Alegerile prezidenţiale au fost stabilite pentru data de 30 octombrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...