Chile are avantajul de a fi unul dintre cele mai însorite locuri de pe Pământ. Energia regenerabilă va fi obţinută cu ajutorul unei centrale cu o capacitate de 100 de megawaţi, situată la marginea Deşertului Atacama, la aproximativ 640 de kilometri distanţă de Santiago. Presupunând că scopul va fi atins, anul viitor soarele va asigura 60% din energia necesară pentru a pune în mişcare un sistem care transportă 2,5 milioane de pasageri zilnic. O fermă eoliană din apropiere va asigura 18% din energia necesară în afară de cea menţionată mai devreme.

Centrala solară este construită de compania californiană SunPower şi foloseşte panouri modulare ieftine, care reduc considerabil timpul necesar pentru montare şi întreţinere. O diferenţă-cheie între sistemul oraşului Santiago şi cele ale altor oraşe e o conexiune care transmite energie de la facilitatea solară direct către sistemul de transport subteran, în loc să treacă prin reţeaua de energie electrică principală a oraşului. 

Pentru că nisipul din deşert are potenţialul de a strica panourile solare, SunPower foloseşte roboţi special creaţi pentru a le păstra curate şi eficiente. În America, SunPower a încheiat un parteneriat cu Ford pentru a furniza energie regenerabilă pentru proprietarii de maşini electrice. Tom Werner, CEO-ul Ford, crede că planul Santiago ar putea fi începutul pentru o modă mondială pentru oraşe cu sisteme de transport „înfometate” de energie.