Micu a fost transportat la Psihiatrie în urma unui demers al procurorului general. Avocatul susţine că Micu s-a plâns de starea de sănătate şi nu răspunde coerent la întrebări. La Spitalul de Psihiatrie, Petru Gâlcă se află sub pază şi va sta acolo până în martie.

Precizăm că Gâlcă a fost condamnat la 13 ani de puşcărie pentru samavolnicie, iar termenul de detenţie a expirat încă în noiembrie 2014. Pentru că nu a fost eliberat, avocatul său s-a adresat la CEDO pentru deţinere ilegală, iar decizia magistraţilor europeni ar putea fi emisă până în martie.

Chiar dacă şi-a ispăşit termenul de detenţie, Petru Gâlcă nu a fost eliberat, la demersul procurorului general. În 2012, Curtea Supremă de Justiţie a decis să pună pe rol, din nou, un al dosar al lui Micu, în care era acuzat pentru omor, dar a fost achitat. Astfel, până la decizia CSJ, interlopul este ţinut la puşcărie ca să nu fugă.

Potrivit avocatului, Micu susţine că autorităţile nu vor să-l elibereze, întrucât acesta deţine unele informaţii compromiţătoare. Mai mult, Petru Gâlcă consideră că serviciile secrete intenţionează să-l plaseze într-un penitenciar din Transnistria.

Petru Gâlcă ar fi condus una dintre cele mai de temut grupări criminale din ţară, fiind condamnat în 2001. Precizăm pe 1 martie 2004, Curtea Supremă de Justiţie, prin cumul de pedepse, l-a condamnat la privaţiune de libertate pe viaţă.

La 27 noiembrie 2007, CEDO a constatat că, în cazul lui Gâlcă, au fost violate mai multe articole ale Convenţiei Universale a Drepturilor Omului, după care instanţele de drept din R. Moldova şi-au revizuit propriile sentinţe, lăsându-l în închisoare pe un termen de 13 ani.