Social

Stereotipurile de gen în viziunea copiilor

53% de respondenți cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani spun că își fac lecțiile cu mama, bunica sau alte rude de genul feminin, iar 9% din copii spun că tații sau buneii îi ajută la temele pentru acasă.

71% din adolescenții de 12-18 ani spun că unui bărbat nu trebuie să-i fie frică de nimic și dacă îi este frică, nu trebuie să povestească nimănui.

Prin urmare, tatăl se implică mult mai puțin în educația copiilor decât o fac mamele. În schimb, ei sunt bărbații cărora nu le este frică de nimic și sunt puternici. Mai mult, 82% de respondenți spun că genul masculin nu plânge în fața nimănui și în acest sens, se întărește stereotipul sexului puternic, neînfricat.

Stereotipul determină și rolurile în familie, încât circa jumătate din adolescenți consideră că tatăl ia toate deciziile, iar 30% din cei mai mici (7-11 ani) zic același lucru. Tot bărbații reprezintă capul familiei care trebuie să aducă bani acasă, în viziunea a 3 din 4 din cei cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani (70%).

33% din respondenții cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani spun că numai femeile gătesc, cos, croșetează, iar 23% dintre ei cred că schimbarea scutecelor, baia copiilor și alimentarea acestora sunt responsabilitățile mamei, nu și ale tatălui. Aproximativ trei din patru copii cred că și tații se implică în astfel de activități. În acest sens, stereotipul că doar femeile au grijă de copii și doar ele gătesc, cos, croșetează este fals, în rândul celor mici.

Pe de cealaltă parte, femeile aproape că nu se implică în domeniul științei, ingineriei și alte. Astfel, 66% de elevi au declarat că bărbații de obicei lucrează în domeniile tehnice și 95% au zis că practică în timpul liber pescuitul și fotbalul.

Studiul „ Stereotipurile de gen în viziunea copiilor” este realizat de organizația elvețiană de ajutorare a copiilor „Terre des hommes Moldova” în perioada februarie-martie 2016. La studiu au participat 960 de elevi din 30 de instituții de învățământ.

Mai multe detalii privind acest studiu, accesați tdh-moldova.md

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *