Cum autoritățile îi “vânează” pe șoferii mașinilor cu numere transnistrene care încalcă regulamentul

Șoferii care conduc mașini cu numere de înmatriculare transnistrene și încalcă regulamentul de circulație le dau bătăi de cap autorităților. Deși MAI-ul spune că persoanele pot fi pedepsite, de facto nu există modalități clare pentru a identifica și pedepsi șoferii nedesciplinați, în special cei care au domiciliul în regiunea transnistreană.

În cazurile care se cunoaște datele despre persoana care conduce sau este proprietarul automobilului, iar acesta are domiciliul în localitățile subordonate Chișinăului, procedura este una obișnuită – se expediază citația la domiciliul persoanei.

“În cazurile în care nu pot fi identificaţi iniţial, se află într-un fel de regim de aşteptare, iar de două ori pe săptămână se organizează razii pe traseele ţării unde există un flux mai mare de asemenea automobile, de exemplu traseul spre Anenii-Noi, fiind stopate toate vehiculele cu aceste numere de înmatriculare. La constatarea existenţei unor contravenţii în aşteptare vizavi de un vehicul, identificat prin sistemele automatizate de la bordul vehiculelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, sunt emise pe loc procesele verbale şi înmânate. În cazurile în care aceste metode nu sunt eficiente, automobilele pot fi anunțate în orientare pentru stabilirea datelor de contact a persoanei ce utilizează mijlocul de transport”, au explicat pentru Moldova.ORG responsabilii din cadrul INP.

Totodată, Dan Chirița, șeful Centrului Unic Monitorizare si Coordonare al IGP MAI, a menționat că nu pot fi trimise scrisori la domiciliul șoferilor cu viză de reședință în localitățile care nu sunt controlate de autoritățile constituționale.

Acesta spune că dacă șoferii nedesciplinați sunt opriți repetat și se constată că nu a achitat amenzile anterioare, pe numele acestora pot fi trimise citații în judecată.

De cealaltă parte, președintele Promo-LEX, Ion Manole, spune că nu există instrumente eficiente. “Trebuie să recunoaștem că nu există instrumente legale și clare, iar în astfel de situații se crează condiții favorabile pentru unele persoane sau categorii de persoane” .

Anterior, Dan Chiriță a declarat, în cadrul unei emisiuni de la Unimedia, că “avem circa 100 de mii de vehicule înregistrate în regiunea transnistreană care circulă anual prin Chișinău”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare