Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Secretele unei relaţii de succes

Secretele unei relaţii de succes

Un cuplu fericit e rezultatul unei corelaţii şi înţelegeri dintre parteneri. Relaţiile şi atitudinile dintre cei doi, pe parcursul timpului, suferă mai multe modificări, cu care indivizii trebuie să se obişnuiască, să decidă dacă vor să le accepte sau nu. Specialiştii susţin că un cuplu, mai cu seamă relaţia dintre cei care îl formează, trece prin cinci etape majore: faza romantică, trezirea la realitate, etapa de stabilitate, angajamentul şi completarea ciclului vieţii. Toate aceste etape, precum şi felul nostru de a le trăi, decid viitorul unei relaţii. În acelaşi timp, aceste etape încep uneori cu (ne)înţelegeri, conflicte, cărora oamenii nu reuşesc să le facă faţă.

Despre conflict, sinceritate, iubire, relaţie, am discutat cu Sergiu Toma, psiholog.

„Conflictul, în esenţa sa, este o oportunitate pentru cuplu. De cele mai multe ori, acesta îi ajută pe parteneri să înţeleagă dorinţele, aşteptările (adesea nedeclarate) şi nemulţumirile pe care le poate avea partenerul. În acelaşi timp, conflictul frecvent, cu o încărcătură emoţională mare, poate fi privit drept „simptom”, care indică faptul că relaţia nu satisface partenerii şi a devenit periculoasă pentru aceştia. Cauzele neînţelegerilor pornesc de la aşa-numitele „nemulţumiri” faţă de comportamentul unuia dintre parteneri, care intră în contradicţie cu propriile aşteptări (ex: nevoia de mai multă … apreciere, înţelegere, afecţiune, atenţie etc.). Conflictul poate fi depăşit doar în cazul în care ambii parteneri convin să depună eforturi. Acest lucru trebuie făcut împreună, deoarece în caz contrar tendinţa unuia dintre parteneri de a face în permanenţă compromisuri (uneori chiar pentru a evita apariţia unei dispute) e distrugătoare şi alimentează „explozii” emoţionale. Un aspect la fel de important e comunicarea dintre cei doi, precum şi încrederea. Totodată, oamenii au nevoie de dragoste şi afecţiune. Dragostea exprimată e mai importantă decât cea declarată. Acţiunile pe care le întreprindem pentru binele relaţiei/căsniciei sunt cele care ne permit să avem căsnicii de durată şi nu vorbele frumoase, dar „goale”. Ca să ştii a spune „Eu te iubesc”, trebuie să ştii ce stă în spatele cuvântului „EU”, să „oferi” o parte din tine, dar să-ţi păstrezi personalitatea şi lucrurile care te deosebesc şi vă completează relaţia.

Când suntem implicaţi într-o relaţie, trebuie să conştientizăm că suntem doi, nu mai suntem singuri, şi de aceea, tot ce facem, o vom face împreună. Trebuie să învăţăm într-o relaţie să recunoaştem lucruri simple precum: faptul că am greşit, că nu suntem perfecţi, că adesea avem nevoi egoiste, peste care nu putem, dar nici nu vrem să trecem.

O relaţie de succes are la bază nu doar sentimente frumoase, ci şi abilităţi de a face faţă problemelor (negociere, compromis, ascultare, perseverenţă, optimism), acestea din urmă fac relaţia să coboare din „cărţile de poveşti” în viaţa reală”, explică psihologul.

Pentru conformitate, Tatiana Beghiu