02:32:38 25.04.2024
Stiri

De la Nobel la banane. Ce conține „cartea de AUR” a R. Moldova

Social 04.06.2016 14:45 Vizualizări3515 Autor: Victoria Bortă
De la Nobel la banane. Ce conține „cartea de AUR” a R. Moldova facebook.com


Compilație // Biografiile valoroase a 1 800 de personalități cu rădăcini basarabene

Cinci premii Nobel și patru premii Oscar au fost decernate personalităților originare din R. Moldova, iar cel mai bogat moșier este originar din orașul Bălți. Trei moldoveni au cucerit Everestul, iar un sportiv moldovean a trecut înot o strâmtoare de peste 230 de kilometri.

Acestea sunt doar câteva curiozități din colecția celor 1 800 de biografii ale oamenilor cu rădăcini basarabene, adunate în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”, semnată de publicistul Denis Roșca.

Volumul cuprinde personalități din anii 1812 și până în prezent, iar cei patru ani de muncă au însemnat cercetări și traduceri din 18 limbi, cele mai multe informații fiind din limba rusă.

Compilația inedită a intrigat atât cititorii obișnuiți, cât și lumea academică autohtonă, fiind o noutate pentru Republica Moldova.

Nobel, Oscar și Everest

„Dintre cei care au luat Nobelul mai trăiește doar Saul Perlmutter, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2011. Astrofizicianul a crescut în Statele Unite ale Americii, dar bunelul său s-a născut la Florești, emigrând împreună cu familia în anul 1919”, povestește autorul intrigantei colecții.

Tot în 2011, actrița americană Natalie Portman a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Deși acesta e un lucru știut, ceea ce nu toți știu e că Natalie are rădăcini basarabene, iar familia tatălui ei a emigrat în SUA din Nisporeni.

Altă curiozitate e că trei moldoveni au cucerit Everestul, iar unul dintre ei chiar a fost prezent la lansarea cărții. Este vorba de Andrei Carpenco, care a escaladat Everestul în 2009, Republica Moldova fiind cea de-a 42-a ţară care a înregistrat această performanţă.

Înotător de caritate

La lansare a mai participat și cunoscutul sportiv Ion Lazarenco Tiron, singurul moldovean care a traversat înotând strâmtoarea „La Manche”, Canalul de Nord, şi strâmtoarea Gibraltar, precum şi Nistrul, pe o distanţă de 238 de kilometri, în scopuri caritabile.

„El este al 25-lea în lume care a trecut strâmtoarea „La Manche”, fiind un merit deosebit, mai ales că temperatura apei de acolo este de 11,8 grade, iar moldoveanul a fost nevoit să-și petreacă în apă 17 ore”, precizează Denis Roșca despre sportivul născut în satul Brăviceni, raionul Orhei, care la momentul actual locuiește în Irlanda.

Ținutele lui Obama și conservatoarele din Rusia

Printre designeri, cei mai buni se dovedesc a fi tot basarabenii. Autoarea ținutelor lui Michelle Obama este Diane von Fürstenberg, o creatoare de modă născută la Bruxelles. Aceasta este președintele Consiliului American al Designerilor de Modă și are peste 1 500 de magazine în 55 de țări.

Cu toate acestea, tatăl ei, Lipa Halfin, s-a născut și a crescut în Chișinău, iar din 1929 s-a mutat în Belgia, unde a deschis o companie de vânzare a lămpilor electrice. „Această afacere a fost continuată de fratele creatoarei, care a devenit cel mai mare producător de lămpi din Olanda”, povestește autorul cărții.

Altă realizare remarcabilă este cea a fraților Rubinștein. Nicolai a fondat Conservatorul din Moscova, fiind și primul director al acestuia, iar Anton a fondat primul Conservator din Sankt Petersburg și a fost profesorul lui Ceaikovski.

Potrivit cercetătorului Denis Roșca, interesant este faptul că familia Rubinștein se trage pe linie paternă din Basarabia și s-a mutat la Moscova din satul Ofatinți, raionul Râbnița.

Mai cunoscut ca Dan Bălan

Deși mulți consideră că cel mai nominalizat basarabean din Moscova este Dan Bălan, totuși autorul cărții ne convinge că acesta e Sclifosovschi. „Numele lui îl auzi în fiecare serial rusesc și fiecare om din Moscova îl cunoaște”, remarcă Denis Roșca.

Nicolae Sclifosovschi a fost medicul familiei imperiale, iar Spitalul de Urgență din Moscova îi poartă numele. S-a născut în orașul Dubăsari, dar a emigrat din copilărie cu familia în Ucraina, acolo unde și-a făcut studiile medii de specialitate.

Tot de pe acest teritoriu se trăgea și Elizaveta Zarubina, cea care a furat secretul bombei atomice din SUA și l-a adus în Uniunea Sovietică. Securista s-a născut la Rajvențî, județul Hotin, iar pe lângă idiș și rusă vorbea foarte bine româna, germana, franceza și engleza.

„Banana Man”

Unul dintre protagoniștii preferați ai autorului este Samuel Zemurray, cel mai mare exportator de banane de pe glob. El s-a născut la Chișinău, iar la 5 ani a plecat cu familia în SUA.

„La început vindea banane la o tarabă, dar apoi și-a cumpărat corăbii și s-a extins atât de mult, încât a devenit cel mai mare exportator din lume”, povestește Denis Roșca, entuziasmat de inteligența și agerimea lui Sam.

„Chiquita” este brandul creat de moldoveanul care a cucerit lumea cu banane. „Colabora foarte bine cu structurile de stat, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a transportat cu corăbiile sale armata SUA în Europa. Astfel, a influențat, până la urmă, și războiul”, spune publicistul uimit de băiatul de la Chișinău, care a ajuns să gestioneze o companie cu 83 de mii de angajați.

Dinastii și averi

Tot de pe teritoriul basarabean provin și cele mai bogate dinastii - Crupenschi, Abaza, Bronfman și Werthein, iar cel mai avut moșier este Vasile Stroescu. Acesta era un mare filantrop și militant al mișcării naționale, administrând o moșie de circa 250 de mii de hectare.

„Cei mai mulți emigranți, totuși, au fost în Rusia. Așa era perioada. Cei mai puțini însă sunt în țările africane. La momentul actual, cunosc doar 12 profesori în Guineea. Cred că este și din cauza banilor. În Africa nu prea sunt bani”, spune cu sarcasm publicistul.

Cele 1 800 de biografii inedite sunt selectate într-un mod subiectiv și autorul volumului consideră că acesta ar mai putea fi revizuit și completat.

„De curând, am aflat de ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, implicat în scandalul Panama Papers, care a confirmat faptul că tatăl lui e din Republica Moldova, dar am aflat prea târziu”, recunoaște autorul colecției inedite, Denis Roșca, cu speranța că acest volum va mai fi în viitor editat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md