Linkuri accesibilitate

Ultima zi de campanie electorală pentru localele din România (contributors.ro; hotnews.ro)


UE se pregătește să prelungească sancțiunile economice impuse Rusiei (Adevărul).

Mai multe articole se referă azi la declarațiile făcute în Crimeea de premierul rus Dmitri Medvedev. Potrivit lui Iulian Chifu, care scrie în Evenimentul zilei, oficialul de la Moscova ar fi avut o surpriză: a fost admonestat direct de locuitorii peninsulei, care cred că Rusia nu și-a îndeplinit promisiunea de a crește nivelul de trai după anexare. Pensia lunară medie echivalează aici cu cât plătește un locuitor al Moscovei pentru o jumătate de litru de lapte, o pâine, 10 ouă şi 2 kg de cartofi. Nu sunt speranțe de mai bine. Medvedev a spus , iar Chifu rezumă: „Rusia nu are bani. (...) problema pensiilor va fi rezolvată la nivelul întregii țări, însă deocamdată nu există bani pentru indexare. «Rezistați, baftă și sănătate»”. Articolul discută impasul economic în care se găsește Federația Rusă, care a trebuit să-și reducă pentru al doilea an consecutiv cheltuielile, inclusiv pe cele militare și anunță stagnare pe următorii doi ani. Războiul informaţional, cu armata lui de troli, proiectele politice precum Transnistria, Crimeea, Abhazia şi Osetia de sud, proiectele militare precum războiul din Donbas şi cel din Estul Mediteranei costă mult bugetul de stat, scrie analistul de la Evenimentul zilei.

Uniunea Europeană se pregătește să prelungească sancțiunile economice impuse Rusiei – arată ziarul Adevărul, al cărui corespondent la Bruxelles, Cristian Unteanu, reproduce declarația în acest sens făcută de președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Junker. Ea este, în principal, „o încercare de liniştire a apelor”, pentru că mai multe state europene foste comuniste se tem că apropiata vizită a lui Junker la Moscova ar ascunde un proiect de îndulcire a pedepselor pentru anexarea Crimeii. Vladimir Putin ar fi deja pus într-o dilemă de securitate, scrie Unteanu: a făcut un calcul greșit, și anume că prețul petrolului își va reveni iar țările din OPEC îi vor rămâne aliate. Nici în Uniunea Economică Eurasiatică nu mai are sprijinul asigurat, ca mai an: Kazahstanul a semnat deja înțelegeri cu Uniunea Europeană. Semnatarul corespondenței publicate de Adevărul crede că lui Vladimir Putin nu-i mai rămîne decât să-și arate mușchii din punct de vedere militar, „pentru a crea presiune în statele limitrofe, cele din linia întâi. Printre care şi România”.

Dan Nicu duce oarecum ideea mai departe. Tot în Adevărul, el scrie că Rusia ar face orice să provoace Ucraina să încalce ea vizibil acordul Minsk 2. Moscova are vitală nevoie de o renegociere privind Ucraina. Între altele, pentru că nu acceptă să predea controlul asupra frontierei comune din regiunile separatiste din Est. În consecință, următoarele luni ar putea aduce acolo confruntări sângeroase.

Ultima zi de campanie electorală pentru localele din România. A fost greșit și periculos discursul anti-sistem, împotriva partidelor politice în general – scrie Victoria Stoiciu pe contributors.ro. Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) se teme că după 5 iunie va urma măturarea cu orice preț a justiției independente, iar Dan Tapalagă adresează pe hotnews.ro o scrisoare deschisă alegătorului decis să nu meargă la vot. Tonul jurnalistului e foarte convingător. Evident, în favoarea votului.

XS
SM
MD
LG