02:49:46 19.04.2024
Stiri

Cine-i moldoveanul care a ASCUNS circa 21 de milioane într-o bancă BRITANICĂ?

Economie 10.02.2015 12:40 Vizualizări6198 Autor: Ziarul National
Cine-i moldoveanul care a ASCUNS circa 21 de milioane într-o bancă BRITANICĂ?


Un scandal imens a izbucnit în Europa, după ce jurnaliştii mai multor publicaţii importante au reuşit să pună mâna pe aproximativ 60 000 de file de documente secrete despre peste 100 000 de conturi ale unei bănci britanice.

Filiala elveţiană a băncii engleze a HSBC îşi îndemna clienţii să-şi depună banii în conturi ascunse, pentru a se sustrage de la plata taxelor în ţările lor sau pentru a evita unele anchete penale. Printre clienţi se numără şi opt moldoveni care au ascuns la filiala băncii din Elveția 22,8 milioane de dolari, conform www.icij.org.

În total, până în anul 2007, HSBC a avut conturi ascunse în valoare totală de peste 120 de miliarde de dolari. Printre clienţii care au recurs la aceste practici sunt politicieni, oameni de afaceri, lideri religioşi, şeici, traficanţi de arme sau de diamante, dar şi sportivi.

Pentru a se ajunge la aceste documente secrete, jurnalişti de la The Guardian, Le Monde, BBC şi Asociaţia Jurnaliştilor de Investigaţii şi-au unit forţele. Aceştia au fost ajutaţi de Hervé Falciani, un expert în IT care a lucrat pentru HSBC Elveţia. Acesta a fugit în Franţa, dar n-a fost extrădat după ce a fost reţinut, deoarece autorităţile s-au temut că va face dezvăluiri despre conturile a mii de clienţi francezi care au driblat taxele.

Astfel, potrivit documentelor prezentate, cei opt cetățeni care au prezentat acte de identitate moldovenești, au ascuns pe șapte conturi 22,8 milioane de dolari. Cea mai mare sumă depusă de o persoană se cifrează la 20,9 milioane de dolari.

De menționat că primul cont al unui moldovean la filiala băncii britanice din Elveția a fost deschis în anul 1988.

Deocamdată, autorii investigației nu au prezentat numele moldovenilor care și-au deschis conturi la HSBC, dar au făcut-o în cazul a 61 de persoane care au apelat la serviciile filialei din Elveția.

Christian Slater, fotbalistul Diego Forlan (1,4 milioane dolari), fotomodelul Elle MacPherson (12,2 milioane dolari), pilotul de Formula 1 Fernando Alonso (42 milioane dolari), patriarhul Armeniei Karekin al II-lea (1,1 milioane dolari), actriţa Joan Collins, regele Iordaniei Abdullah al II-lea (41,8 milioane dolari), regele Marocului Mohammed al VI-lea (9,1 milioane dolari), jucătorul de tenis rus Marat Safin (4,87 milioane dolari), cântăreţul Phil Collins (peste 270 000 de dolari), prinţul Bahrainului Salman bin Hamad Al-Khalifa (2,2 milioane dolari), sultanul Omanului Qaboos Bin Said (44,6 milioane dolari), soţia sultanului din Malaezia sau pilotul de motociclism Valentino Rossi (23,9 milioane dolari).

Potrivit The Guardian, nu toţi cei care au apelat la astfel de metode de a-şi depozita banii au comis evaziune fiscală sau alte ilegalităţi bancare. Angajaţii băncii nu foloseau numele clienţilor pentru denumirea acestor conturi, ci diferite coduri, pentru a le proteja astfel identitatea.

Şi românii şi-au ascuns banii în conturile HSBC

Un alt amănunt important este că România se află pe locul 39, din 203, în topul ţărilor cu cele mai multe conturi ascunse la filiala elveţiană a băncii HSBC. Potrivit icij.org, din 1974 şi până în 2007 au fost 219 persoane sau entităţi juridice care şi-au deschis conturi la HSBC.

Acestea au deschis în total 549 de conturi, în care au virat în total 1,3 miliarde de dolari. Însă cel mai important cont care figurează în dreptul României este în valoare de 820,1 milioane de dolari. Nu există date despre identitatea celor care au legătură cu România şi au conturi la HSBC, dar investigatorii susţin că ar fi vorba şi despre politicieni români. Interesant este că din cele 219 persoane care au figurează cu date de identificare ce le leagă de România, dar 11 au paşaport românesc.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md