Situație dramatică la Tiraspol: La criza valutară se adaugă și cea alimentară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza de pe piaţa valutară din regiunea transnistreană continuă, iar deficitul de valută ce durează deja de 4-5 luni aşa-şi nu a fost depăşit.Mai mult, aceasta se extinde şi se transformă într-o criză alimentară.

Astfel din magazinele din regiune au dispărut o mare parte din mărfurile de strictă necesitate, iar cel mai mare producător de pâine şi produse de panificaţie a anunţat că ar putea sista activitatea. De vină este criza valutară, scrie mold-street.com.

Astfel administraţia Combinatului de panificaţie de la Tiraspol (controlat de grupul Sheriff), a anunţat că din cauza deficitului de valută nu mai poate cumpăra materie primă de peste hotare, iar rezervele din stocuri sunt suficiente pentru câteva săptămâni.

Criza a generat o serie de dezbateri în organele puterii de la Tiraspol, iar în şedinţa sovietului suprem al regiunii din 1 iunie, Eduard Cosovski, şeful băncii republicane transnistrene a anunţat că de fapt devalorizarea rublei locale a avut loc.

„De facto avem o devalorizare. Propun că să o legalizăm”, a anunţat Eduard Cosovski, şeful acestei instituţii financiare.

El a propus o devalozirare cu circa 10% a aşa-zisei ruble transnistrene şi stabilirea unui coridor al cursului de schimb, în intervalul 12,25-12,75 ruble locale pentru dolar. comparativ cu cel actual de 11,30 ruble. Eduard Cosovski a recunoscut că această soluţie nu rezolvă complet problema deficitului de valută.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...