Filmul prăbușirii elicopterului SMURD. Ce s-a întâmplat cu aeronava care a venit să salveze vieți

Elicopterul SMURD, care s-a prăbuşit astăzi în preajma localităţii Haragîş, raionul Cantermir, plecase la Cahul să preia un cetăţean în stare foarte gravă, intubat şi ventilat mecanic, care trebuia transportat într-un spital din Chişinău,

Purtătorul de cuvânt al MAI din România Monica Dajbog a relatat astăzi cum au decurs evenimentele.

La ora 09:55 aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11:00.

La ora 11:30 elicopterul a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie, pe care a transportat-o la Chișinău.

După predarea pacientei, elicopterul s-a alimentat și a decolat  din nou, în jurul orelor 13:10 către Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral.

Accidentul s-a produs înainte să ajungă la pacient.

În jurul orei 14:23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu  elicopterul SMURD care opera pe raza R..Moldova.

La nivelul MAI a fost convocată imediat o celulă de criză pentru gestionarea situației.

În jurul orei 15:00, MAI a primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului într-o regiune împădurită din zona localității Haragîș din raionul Cantemir, că a fost găsită epava elicopterului, iar cele patru persoane aflate la bord sunt decedate.

După confirmarea accidentului aviatic, ministrul român de Interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean, Alexandu Jizdan, care în discuția telefonică a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din R. Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor acestui accident aviatic.

Totodată, a fost informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca secretarul de stat Raed Arafat să se deplaseze în Republica Moldova.

Elicopterul SMURD este o aeronavă de tip EC-135 cu nr de înmatriculare 347 fabricat în august 2014 și a cărui ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016.

La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic și asistent medical.

Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul medical 11 ani.

Celula de criză convocată la MAI de la Bucureşti rămâne în continuare activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.