Maia Sandu: Prin intimidarea judecătorilor independenţi autoritățile „implementează” reforma justiției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Chișinău nu se grăbesc să implementeze reforme. De aseastă părere este fosta ministră a educației și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Potrivit acesteia, actuala guvernare nu înregistrează progrese în actul de implementare a reformelor, în special în domeniul justiției, așa cum ar fi firest, după ce din țară a fost furat un miliard de dolari americani.

„Aș vrea să spun că văd anumite progrese, dar din păcate nu le văd. Mi-aș dori foarte mult ca cineva să înceapă lupta împotriva corupției și să promoveze reforme autentice în domeniul justiției. Din păcate, cel mai mare act de corupție, furtul miliardului, rămâne în continuare neinvestigat, nu vedem nicio acțiune din partea guvernării în această direcție. Este stranie această atitudine pentru cineva care spune sus și tare că nu a fost implicat în furtul miliardului”, a declarat Sandu într-un interviu pentru Epoch Times România.

Totodată, Sandu apreciază că legea Procuraturii, votată de curând de Parlament, nu este implementată conform standardelor, întrucât „urmează să fie modificată Constituția, pentru ca legea să poată fi pusă în aplicare”.

„Ce reformă a justiţiei este asta? Singura intenţie a puterii este să demotiveze, sancţioneze şi intimideze judecătorii independenţi, care nu ascultă de guvernare. Nu este reforma justiţiei, ci capturarea ei şi eliminarea puţinilor judecători integri din sistem. În această situaţie, nu sunt de acord cu semnalele unor parteneri externi care spun că lucrurile în R.Moldova se stabilizează”, spune Maia Sandu, făcând trimitere la cazul judecătoarei Domnica Manole, care va fi cercetată penal pentru că a obligat Comisia Electorală Centrală să inițieze referendumul de modificare a Constituției în favoarea căruia s-au colectat peste 400 de mii de semnături.

Fosta ministră atenționează, de asemenea, și asupra faptului că în ultimul timp tot mai mulți oficiali care au activat în sistem în perioada comunistă sunt promovați pentru posturi noi.

„Vedem foarte mulți oameni din fostul regim Voronin readuși la putere. Metodele cu care se lucrează sunt aceleași și am sentimentul că ne întoarcem în timp, spre acel regim comunist de cândva”, a mai spus Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...