Chișinăul dă asigurări: Vom realiza reformele necesare pentru un nou acord cu FMI

Guvernul de la Chişinău îşi doreşte un nou acord cu FMI şi va  întreprinde toate acţiunile ce se impun pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, stabilite de comun cu experţii Fondului Monetar Internațional.

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri de premierul Pavel Filip, în carul unei întrevederi cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Menno Snel.

„Acordul cu FMI este foarte important pentru noi, deoarece va debloca şi alte finanţări din exterior, dar şi va consolida relaţiile dintre Republica Moldova şi partenerii de dezvoltare. Un acord cu FMI înseamnă reîntoarcerea încrederii partenerilor străini faţă de Republica Moldova, dar şi o agendă de reforme asumată”, a spus Pavel Filip.

În context, premierul a menţionat că pachetul legislativ privind consolidarea reglementării și independenței BNM și CNPF este promovat şi va fi implementat în paralel cu reformarea justiției şi cu aplicarea măsurilor anticorupţie şi de susţinere a mediului de afaceri.

La rândul său, directorul executiv al FMI a salutat reformele promovate de Guvern în domeniul bancar, eforturile de reformare a justiţiei şi măsurile anticorupţie, exprimându-şi încrederea că aceste pachete de legi vor fi adoptate în cel mai scurt timp.

Cei doi oficiali au fost de acord că programul cu FMI asigură nu doar acces la asistență financiară, dar reprezintă şi o platformă bună pentru promovarea reformelor. Pavel Filip a dat asigurări că autorităţile vor întreprinde toate acţiunile ce se impun pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, stabilite de comun cu experţii FMI.

Precizăm că săptămâna trecută premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu o echipă de experţi FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care s-a aflat la Chișinău.

Atunci, experții Fondului Monetar Internațional au venit cu o listă de propuneri la adresa Guvernului, ce ar permite negocierea unui nou program financiar cu Republica Moldova.

Printre problemele evidențiate s-au numărat importanța consolidării cadrului de reglementare bancar și a asigurării independenței operaționale a instituțiilor de reglementare bancară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.