Dacian Cioloș: În săptămânile viitoare s-ar putea decide acordarea primei tranșe de împrumut pentru Moldova

Guvernul de la Bucureşti ar putea decide în săptămânile viitoare acordarea primei tranșe de împrumut destinat Republicii Moldova, a anunțat astăzi premierul român Dacian Cioloș, la finalul unui dejun oficial organizat în cadrul Summit-ului SEECP desfășurat la Sofia, anunţă Agerpres.

„Suntem în contact cu Guvernul Republicii Moldova. În săptămânile viitoare, odată ce vom avea informarea privind măsurile de reformă care au fost asumate de Guvernul moldovean, vom putea lua decizia. În paralel și cu un progres în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional, care, în cele din urmă, înțeleg că pregătește o misiune în Republica Moldova pentru a începe posibilele negocieri pentru un acord de împrumut. Deci suntem în linia a ceea ce am convenit inițial”, a afirmat premierul român.

Cioloş a menţionat că, în marja reuniunii, a avut o discuție bilaterală cu președinte NicolaeTimofti în care s-a discutat stadiul relațiilor cu Republica Moldova și mai ales pregătirea acordării primei tranșe de împrumut.

Premierul român a spus că i-a transmis președintelui Nicolae Timofti că subiectul cooperării cu Republica Moldova a fost discutat și cu vicepreședintele american Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care premierul român a efectuat-o în Statele Unite ale Americii.

Moldova.ORG precizează că, la 7 octombrie 2015, România şi Republica Moldova au semnat un acord ce prevede asistenţă financiară rambursabilă între România, în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 de euro. Banii urmau să fie acordaţi în trei tranşe, pentru acoperirea necesităţilor bugetare.

Creditul nu a fost acordat, întrucât preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, în noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova. Şeful statului şi-a motivat decizia şi a explicat că nu are încredere în faptul că Republica Moldova va continua reformele.

“Cererea de reexaminare nu înseamnă o uşă închisă şi nici renunţarea la ajutorul pe care îl dăm românilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispoziţie pentru ca împrumutul de 150 de milioane de euro să fie reportat până după clarificarea evoluţiilor de la Chişinău. În funcţie de aceste evoluţii, legea se poate întoarce oricând la promulgare. România rămâne în continuare acelaşi susţinător al Republicii Moldova în parcursul său pro-european”, a scris atunci preşedintele român în mesajul său.

Mai mult, România a condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de către Chişinău.

La sfârşitul lunii ianuarie, premierul Dacian Cioloş i-a trimis omologului său moldovean o listă care include 7 măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.