SUA adoptă noi măsuri pentru a izola financiar Coreea de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

SUA au anunțat miercuri noi sancțiuni menite să restrângă suplimentar accesul Phenianului la sistemul financiar internațional, din cauza „amenințării” constituite de regimul nord-coreean, Washingtonul îndemnând celelalte guverne să adopte măsuri similare, informează AFP și Reuters.

Departamentul american al Trezoreriei a desemnat regimul de la Phenian drept un focar de spălare de bani și va limita drastic posibilitatea ca instituțiile financiare străine să desfășoare tranzacții cu această țară.

„Măsura luată astăzi este o etapă suplimentară vizând tăierea legăturilor bancare cu Coreea de Nord și ne așteptăm de la toate guvernele și autoritățile financiare să procedeze în același fel”, a subliniat Adam Szubin, subsecretar în cadrul Trezoreriei, responsabil cu lupta antiteroristă.

Coreea de Nord este supusă deja sancțiunilor internaționale, care au fost înăsprite la începutul lunii martie după mai multe tiruri de rachete și un al patrulea test nuclear în luna ianuarie.

Noile măsuri americane vizează identificarea modului în care Phenianul utilizează instituțiile financiare aflate sub controlul său, dar și firme fantomă pentru „a încuraja proliferarea și dezvoltarea de arme de distrugere în masă și de rachete balistice”, se arată în comunicatul Departamentului Trezoreriei.

Totodată, instituțiilor financiare li se va interzice să desfășoare cu Coreea de Nord tranzacții care trec indirect prin circuitul financiar american.

Noile sancțiuni au fost anunțate în contextul în care Coreea de Nord pare să fi efectuat marți un test eșuat cu rachetă balistică, încălcând încă o dată rezoluțiile ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...