Analist: Chişinăul este un partener strategic pentru Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ucraina vede mai degrabă Republica Moldova aflându-se în aceeaşi barcă cu ea şi plutind în aceeaşi direcţie, decât în cea opusă. De această părere este analista din Odessa Hanna Shelest, redactor-șef al revistei academice ucrainene de limba engleză „UA: Ukraine Analytica”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, jurnalista a remarcat că Chișinăul este important pentru Ucraina în chestiunea ce ține de asocierea la Uniunea Europeană.

„Chişinăul este un partener strategic pentru Ucraina. Sîntem foarte atenţi la criza politică din Republica Moldova, la mişcarea de forţe politice de aici. Chişinăul este foarte important pentru Ucraina şi în chestiunea ce ţine de asocierea la UE. Înţelegem că Republica Moldova fireşte nu-şi poate abandona angajamentele ce ţin de asigurarea rotaţiei de pacificatori, dar chiar şi de militarii din Transnistria. Dar noi la fel vedem că Chişinăul a început să urmărească foarte atent ca aceste rotaţii să se în cadreze în limitele protocolare, vorbesc aici despre expulzările despre care am auzit cu toţii”, a explicat Hanna Shelest.

Întrebată cum va fi perceput un eventual președinte prorus la Chișinău de către Ucraina, analista a menționat că un politician iscusit va pune în capul mesei interesele economice ale țării, asta însemnînd implementarea Acordului de asociere.

„Nu ştiu dacă a existat vreun preşedinte considerat mai prorus decît celebrul preşedinte comunist Vladimir Voronin. Totuşi, acesta a făcut la vremea respectivă lucruri importante pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De aceea, un om deştept va gîndi întotdeauna în categorii economice şi va înţelege că finanţele nu au de unde veni, mai ales după incredibilul scandal bancar moldovenesc. Economia trebuie dezvoltată, iar aceasta astăzi se poate dezvolta cît de cît doar în limitele Acordului de asociere care a fost încheiat”, a subliniat Hanna Shelest.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...