DW: Prima „explozie” din interior în sistemul judiciar moldovenesc politizat şi extrem de corupt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova a permis cercetarea penală a unui judecător care a obligat Comisia Electorală Centrală (la 14 aprilie 2016) să iniţieze un referendum de modificare a Constituţiei, la iniţiativa Platformei „Demnitate şi Adevăr”. Decizia a fost ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiţie (la 22 aprilie 2016).

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, o acuză pe judecătoarea Domnica Manole că ar fi pronunţat ”cu bună-ştiinţă o hotărâre contrară legii” (art. 307 Cod Penal), atunci când a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale care interzicea organizarea referendumului. Iniţiatorii referendumului cereau, între altele, reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71 şi limitarea imunităţii deputaţilor.

Judecătoarea Curţii de Apel, Domnica Manole, calificase decizia restrictivă a Comisiei Electorale Centrale ca fiind una politică.

Sprijin

Zeci de persoane au venit marţi dimineaţă în faţa CSM să le ceară membrilor Consiliului să respingă sesizarea procurorului general interimar de cercetare penală a judecătoarei Domnica Manole. Şedinţa a avut loc „cu uşile închise”. Intrarea în instituţie a fost blocată de câteva cordoane de poliţişti. Împotriva deciziei de marţi a CSM au votat 3 din cei 9 membri ai Consiliului. Este vorba de Dumitru Visternicean, Vera Toma şi Tatiana Răducanu.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale s-au solidarizat cu judecătoarea Domnica Manole. Pentru prima dată, mai mulţi judecători ai Curţii de Apel s-au solidarizat public cu judecătoarea contestată de procurorul general interimar. Într-o scrisoare adresată CSM de către magistraţii Curţii de Apel se menţionează că „procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent asupra independenţei justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul justiţiei şi contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc”. (…) „Noi, judecătorii, nu putem înfăptui justiţia sub ameninţarea răspunderii penale. (…) Avem obligaţia de a ne opune atât actelor individuale de intimidare şi persecutare a judecătorilor, cât şi celor cu caracter sistemic. (…) Apreciem ca fiind tendenţioasă şi periculoasă pentru tot sistemul judecătoresc sesizarea procurorului general interimar”, se arată în scrisoarea publică a magistraţilor Curţii de Apel.

Şi „Forumul Judecătorilor din România” a reacţionat la cazul judecătoarei Domnica Manole. Colegii români şi-au manifestat susţinerea faţă de principiile care stau la baza demersurilor judecătorilor Curţii de Apel Chişinău şi societăţii civile din Republica Moldova în acest caz.

Domnica Manole a expediat o declaraţie ambasadelor acreditate la Chişinău, în care trage un semnal de alarmă privind intimidarea sa pentru că şi-a permis pe parcursul activităţii să denunţe modul cum au fost promovaţi unii magistraţi şi că, fiind membră a Colegiului Disciplinar, a votat pentru pedepsirea unor judecători controversaţi.

Lacrimi de judecător

După şedinţa CSM de marţi, Domnica Manole a declarat, cu ochii în lacrimi, că acum este convinsă că „CSM apără alte interese decât pe cele ale judecătorilor”: „Nu am făcut decât să aplic legea în conformitate cu conştiinţa mea şi interesele ţării. Şi acum sunt convinsă că legea e de partea celor 400 de mii de cetăţeni care au semnat pentru organizarea referendumului”, a menţionat judecătoarea contestată de Procuratură. „Am experienţă de muncă de peste 25 de ani. M-am străduit mereu să fiu un exemplu pentru colegi. Sesizarea procurorului nu are legătură însă numai cu acest dosar. Eu deranjez demult. E vorba şi despre criticile aduse la Adunarea generală a judecătorilor iniţiativelor legislative nocive venite din sistem”, a explicat Manole. Ea a spus că va contesta decizia de marţi a CSM la Curtea Supremă de Justiţie, dar nu-şi „pune mari speranţe”, lăsând să se înţeleagă că decizia CSJ poate fi intuită.

În ultimul său interviu acordat agenţiei „Moldpres”, premierul Pavel Filip a spus că nu vrea „ca oamenii să fie prea răbdători cu guvernarea”, dar vrea „să vadă ce face aceasta şi să îmbunătăţească împreună Moldova”.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chișinău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...