Comuniştii spun în continuare că vor lua o decizie doar după ce acesta le va prezenta componenţa viitorului executiv şi programul de guvernare a acestuia.

 „Întrebaţi-l pe domnul Leancă când are de gând să transmită fracţiunii comuniştilor programul pe care l-am solicitat săptămâna trecută şi listă de candidaţi la funcţia de ministru”, a spus preşedintele fracţiunii PCRM, Violeta Ivanov.

Purtătorul de cuvânt al premierului în exerciţiu, Liliana Viţu, a menţionat că Iurie Leancă se va întâlni mâine cu deputaţii PCRM, iar până atunci le va prezenta programul de guvernare. Leancă nu este dispus însă să le prezinte comuniştilor şi lista de pretendenţi la fotoliile de miniştri.

La rândul lor, liberalii se ţin pe poziţii şi spun că vor vota guvernul numai dacă vor face parte din coaliţia de guvernământ.

„Noi nu credem că formula „să ofere Partidului Liberal” este una democratică. Noi credem că trebuie să fie formată o coaliţie din trei partide, cu participarea PL-ului. PL va susţine un guvern din care va face parte”, a menţionat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu.

De cealaltă parte, socialiştii pledează pentru organizarea alegerilor anticipate.

„Cu regret, partidele care sunt la guvernare, după mai bine de 70 de zile, nu reuşesc să găsească limbaj comun. Eurounioniştii şi oligarhii nu se pot înţelege cine să fie în funcţii şi nu pot hotărî cine va controla fluxurile financiare. Noi vom provoca toate căile legale pentru alegeri anticipate” a menţionat liderul PSRM, Igor Dodon.

Precizăm că parlamentul se întruneşte joi, 12 februarie, în prima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară-vară. Decizia a fost luată astăzi, de către Biroul Permanent al legislativului. Deputaţii se vor întruni la solicitarea candidatului desemnat pentru funcţia de premier. Iurie Leancă urmează să ceară votul de încredere pentru învestirea noului guvern, prezentând programul de guvernare şi componenţa cabinetului de miniştri.

Pentru învestirea noului executiv sunt necesare cel puţin 51 de voturi. Până acum, doar deputaţii PLDM şi PD (42 la număr) au anunţat că vor vota pentru un guvern condus de Iurie Leancă, înaintat la această funcţie de liberal-democraţi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.