Pontiful argentinian, în vârstă de 79 de ani, a răspuns participanţilor la cel de-al şaselea congres mondial al reţelei educative Scholas Occurrentes.

La finalul zilei de duminică, în faţa unei audienţe formate din actori renumiţi, printre care George Clooney şi Richard Gere, şi tineri utilizatori ai canalului video YouTube, papa Francisc a dat asigurări că „nu s-ar fi gândit să demisioneze'' din cauza „responsabilităţilor'' sale.

„Vă fac o confidenţă: nu m-am aşteptat să fiu ales şi aceasta a fost pentru mine o surpriză. Dar, din acel moment, Dumnezeu mi-a dat o pace care durează şi astăzi. Şi aceasta mă împinge mai departe, este harul pe care l-am primit'', a spus suveranul pontif răspunzând la o întrebare.

Din fire, sunt un tip inconştient, aşa că voi merge mai departe, a adăugat el.

În diferite conferinţe de presă şi interviuri în anii trecuţi, Francisc a lăsat să se înţeleagă că ar putea demisiona, după exemplul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, care, după cum a afirmat el, a instituit categoria „papilor emeriţi''.

Actorii Salma Hayek, George Clooney şi Richard Gere au primit medalii „Măslinul păcii'' pentru implicarea lor în susţinerea educaţiei. 

Susţinută de la înfiinţare de papa argentinian, reţeaua internaţională de educaţie Scholas Occurrentes a invitat printre alţii tineri din întreaga lume să adreseze întrebări papei pe site-ul de internet „Ask pope Francis''.

Al şaselea congres mondial s-a bucurat de participarea la Vatican a circa 400 de reprezentanţi din comunicare, artă, sport şi tehnologie, din aproximativ 190 de ţări.