Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Bulgarii din Taraclia cer statut…

Bulgarii din Taraclia cer statut special. Președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice: E un lucru absolut firesc

Recent, la Taraclia, a avut loc cel de-al doilea Sobor al bulgarilor din R. Moldova. Astfel, Soborul a venit cu solicitarea către Parlament ca acestui raion să i se acorde statut de raion naţional-cultural. Totodată, s-a amintit că un proiect de lege în acest sens este deja înregistrat la Parlament.

„Mi s-a părut destul de straniu că această solicitare a venit repetat şi cu o nouă forţă după o vizită recentă a unei delegaţii a acestui raion în Federaţia Rusă.

În același timp, problema reapare în prim-plan în ajunul unui nou scrutin – al celui prezidenţial, când ştim că sentimentele etniilor locuitoare în Moldova sunt exploatate la greu de anumiţi politicieni”, a menționat deputatul PL, Veaceslav Untilă pe pagina untila.md.

Solicitat de ZdG, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, Vladimir Țurcan a declarat că cererea Soborului este una absolut firească. „Există proiect de lege, de jumătate de an deja, cred. Noi, la Comisie, am examinat acest proiect, am dat aviz pozitiv, deoarece el nu necesită revizuirea organizării teritoriale a R. Moldova, dar e necesar pentru a accentua specificul acestui raion ca fiind unicul în care este concentrat un număr mare de oameni de origine bulgară și pentru a păstra limba, tradițiile, istoria. Este un lucru absolut firesc”, a conchis Țurcan.

Sursa foto: independent.md