O companie austriacă intenționează să construiască o fabrică de producere a cablajelor la Bălți

Compania austriacă Gebauer & Griller (GG) examinează posibilitatea de a-și extinde afacerile în Republica Moldova. Aceasta intenționează să construiască o fabrică de producere a cablajelor în Zona Economică Liberă Bălți. În cazul selectării țării noastre, Gebauer & Griller va investi în noua fabrică peste 10 milioane de euro.

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de Eva Schinkinger, managing director al companiei, în cadrul unei întrevederi de lucru cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Potrivit reprezentantului Gebauer & Griller, candidatura Republicii Moldova este favorită în proiectul de extindere. Decizia finală urmează a fi aprobată la board-ul companiei din luna iunie curent.  GG este satisfăcută de investiția făcută până în prezent în Moldova și de rezultatele obținute în țara noastră, precum și de condițiile oferite de autoritățile naționale pentru investitorii străini.

Eva Schinkinger a precizat că noua fabrică de cablaje va începe să activeze la capacităţi maxime în 2018 şi va oferi la prima etapă peste 400 noi locuri de muncă, crescând numărul acestora până la 800.

La rândul său, ministrul Economiei Octavian Calmîc a dat asigurări că atât Guvernul, cât și Ministerul Economiei vor susţine eforturile companiei GG.

Oficialul moldovean a trecut în revistă mai multe acțiuni inițiate de Ministerul Economiei pentru ameliorarea climatului investițional. Acestea s-a referit la eliminarea constrângerilor administrative, precum şi numărului mare de acte permisive și autorizații, dar și la acordarea unor facilități precum rambursarea TVA la cheltuielile de capital în investițiile pe termen lung, scutirea de TVA și taxe vamale pentru activele care urmează să fie incluse în capitalul social al companiei, etc.

Printre avantaje a fost menționat impozitul pe venit de 12%, deducerea cheltuielilor pentru alimentare, transport și instruirea angajaților.

Compania Gebauer & Griller, producător de cablu și cablaje pentru industria auto, a trenurilor de mare viteză, telecomunicații, etc, și-a lansat activitatea în Republica Moldova în 2013, înregistrând în 2015 o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro.

Compania internaţională Gebauer & Griller, cu sediul central în Austria, are un renume de peste 70 de ani în piaţa internaţională a cablurilor industriale, fiind unul dintre cei mai mari producători de cabluri şi fire din cupru, aluminiu şi oțel pentru industria auto motive şi ascensoare de capacitate sporită.

În prezent, în cadrul reprezentanțelor companiei activează peste 3200 angajați, iar cifra anuală de afaceri depășește suma de 425 mln. euro, ceea ce o face să fie unul dintre jucătorii  importanți în industria cablurilor electrice.

Foto: economica.net

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.