24 cisterne feroviare cu păcură din România au ajuns la Chişinău

O garnitură de 24 cisterne feroviare, cu 1300 de tone de păcură a ajuns, în această dimineaţă, la Chişinău. Este prima tranșă din cele circa 16.300 tone de păcură, în valoare totală de 58 de milioane de lei, oferită de Guvernul României ca ajutor umanitar Republicii Moldova.

La evenimentul de recepționare au fost prezenți vicepremierulGheorghe Brega, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, reprezentanții Agenţiei Rezerve Materiale și a Căilor Ferate din Moldova.

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a mulțumit Guvernului României pentru suportul acordat și a menţionat cum va fi utilizată această asistență umanitară.

„Apreciem foarte mult asistența Guvernului de la București. Păcura este destinată prevenirii situațiilor de risc în domeniul energetic. O parte din păcură va substitui rezervele Agenţia Rezerve Materiale, altă parte va avea componenta socială – pentru compensațiile, care vor fi distribuite păturilor vulnerabile pentru perioada rece a anului.  Comisia interguvernamentală pentru ajutoare umanitare urmează să adopte mecanismul de realizare a acestei inițiative”, a precizat Gheorghe Brega.

La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova a specificat că, după transportarea păcurii, va urma ultima etapă de acordare a ajutorului umanitar oferit cu titlu gratuit de către Guvernul Românie.

„Combustibilul este destinat termocentralelor din Republica Moldova pentru producerea agentului termic, de apă caldă și secundar, energie electrică. Păcura va mai scădea din povara consumului energetic și va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova”, a spus Marius Lazurca.

În termen de o luna și jumătate, la Chișinău vor ajunge circa 11 asemenea garnituri feroviare cu păcură. Transportarea combustibilului va fi asigurată de către Calea Ferată din Moldova. Anterior, Guvernul României a oferit Republicii Moldova, pentru persoanele aflate în dificultate, 1170 tone de zahăr și 20 de mii de colete alimentare.

ajutor umanitar romania

ajutor umanitar romania

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.