(VIDEO) Reacția României la amenințările lui Putin privind scutul antirachetă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă surprinderea cu privire la poziția exprimată în 27 mai, la Atena, de președintele Federației Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România.

„Această poziție relevă o ignorare a situației reale pe care atât România, cât și Aliații săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce privește caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o amenințare la adresa securității regionale. Reamintim și cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu strictețe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu și conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat”, se arată în comunicatul MAE român.

MAE vorbește în precizările sale despre „distorsionarea repetată” a realităților.

„Distorsionarea repetată a acestor realități nu face decât să mențină o atmosferă tensionată, în contradicție cu spiritul de deschidere manifestat de România și Aliații săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condițiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluțiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”, mai susține MAE.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o amenințare, transmite Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul grec Alexis Tsipras, prilejuită de o vizită a acestuia la Atena, Putin a spus că scutul antirachetă reprezintă „clar” o „amenințare” la adresa Federației Ruse.

„Ce este foarte grav, e că oricând aceste complexe pot fi înlocuite cu rachete ofensive, cu o rază de acțiune de 2.400 de km. A înlocui un tip de rachete cu un altul este foarte ușor. Trebuie doar sa schimbi software-ul, pentru a utiliza acest tip de rachete. Și nimeni nu va observa. Nici măcar românii nu vor ști”, a declarat Vladimir Putin.

În aceste condiții, spune liderul de la Kremlin, Rusia se vede nevoită să ia măsuri similare.

„Dacă până ieri teritorii ale României nu știau cum e să fii sub amenințarea rachetelor, atunci de astăzi trebuie să se obișnuiască să fie sub raza de acțiune, deoarece noi suntem obligați să acționăm pentru securitatea noastră”, a mai spus Vladimir Putin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...