Bruxelles-ul comentează posibilitatea apariției unei armate a Uniunii Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La Consiliul European de la sfârșitul lunii iunie va fi prezentat un plan pentru o integrare europeană sporită în sectorul apărării, a confirmat vineri pentru AFP biroul de presă al șefei diplomației europene, Federica Mogherini, după ce ediția din aceeași zi a cotidianului britanic The Times a relatat despre elaborarea în prezent în secret a unui astfel de plan. Dar executivul european dezminte că respectivul plan ar cuprinde și crearea unei „armate europene”.

După apariția articolului din The Times, guvernul de la Londra a reacționat rapid, avertizând că Marea Britanie nu agreează ideea constituirii unei armate europene, apreciind că ea ar „submina forțele armate ale statelor membre”, iar dacă o astfel de inițiativă va fi propusă oficial, atunci executivul britanic va lua în calcul inclusiv blocarea ei prin exercitarea dreptului de veto.

Conform anunțului biroului de presă al lui Federica Mogherini, aceasta a fost însărcinată anul trecut să elaboreze o „strategie globală” privind politica externă și de securitate (PESC) a UE, care să cuprindă și prevederi privind cooperarea militară între statele UE în fața crizelor cu implicații legate de securitatea statelor membre, cum ar fi conflictele din Siria și Ucraina sau valul de migranți extracomunitari.

În articolul publicat vineri, The Times a sugerat că elaborarea acestui plan se face în secret, pentru a nu da apă la moară taberei politice din Marea Britanie înaintea referendumului prin care britanicii se vor pronunța pe 23 iunie în chestiunea Brexitului (ieșirea din UE).

„Nu există absolut niciun plan pentru crearea unei armate europene în cadrul ‘strategiei globale’. Și nici nu există vreun proiect secret”, a declarat agenției France Presse o purtătoare de cuvânt a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).

Procesul de elaborare a acestei strategii globale este „în desfășurare, în mod deschis și transparent și în consultare cu statele membre și cu mulți alți actori”, a mai indicat sursa citată.

Conform versiunii susținute de The Times, Mogherini lucrează de un an și jumătate la acest plan și doar un grup restrâns de politicieni și diplomați au avut acces la proiectul documentului, pe care l-au putut consulta numai într-o încăpere izolată și fără acces la dispozitive electronice, ei având acolo dreptul doar să ia notițe.

Cotidianul britanic susține că a avut acces la unele dintre aceste notițe, de unde a tras concluzia că documentul face referire la o avansare către integrarea europeană în materie de apărare. Potrivit acestor note, Mogherini consideră urgentă realizarea unor schimbări în politica de securitate și apărare a Uniunii Europene și solicită celor 28 de state membre să impulsioneze constituirea unor structuri de apărare pe baza mecanismelor stabilite de Tratatul de Lisabona în anul 2009.

„Inițiativele noastre externe trebuie să fie mai coordonate în toate domeniile politice, între instituții și state. Trebuie să existe mai multă unitate a obiectivelor”, se arată într-una dintre aceste note.

The Times scrie de asemenea că documentul menționează necesitatea recurgerii la mecanismul cooperării consolidate ‘în mod structurat și permanent’ în sectorul apărării, mecanism ce ar permite unui număr de cel puțin nouă state membre să se coordoneze în cadrul unor cartiere generale militare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...