Este opinia liderului Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, care a anunţat astăzi că, împreună cu formaţiunea sa, va organiza proteste la Parlament.

„Discuţiile privind votarea guvernului ascunde un singur motiv. Este un spectacol cinic. Într-un mod deschis are loc respingerea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dacă lucrurile vor merge aşa, în iulie partenerii europeni vor introduce sistemul de vize pentru moldoveni. Regimul de vize a fost eliminat cu un credit mare din punct de vedere politic. RM urma să îndeplinească multe cerinţe”, a declarat Mocanu.

Politicianul l-a îndemnat pe liderul liberal Mihai Ghimpu să nu voteze acest guvern dacă nu sunt acceptate condiţiile cu privire la o justiţie independentă şi un procuror european pentru RM. Ghimpu însă ar trebui să renunţe la alte condiţii privind unele pârghii de guvernare, or asta ar însemna o cârdăşie cu Plahotniuc.

„Acţiunile PL sunt confuze şi neproductive. Ghimpu este sprijinit de noi doar în măsura în care transmite mesaje coerente. Nu că şi-ar dori o justiţie independentă, dar el cere şi pârghii la guvernare. Ghimpu ar putea înainta doar condiţiile cu privire la o justiţie independentă şi un procuror european şi ar putea sprijini un guvern minoritar. Asta ar fi singura soluţie, dar nu să ajungă la guvernare. Ministerele Economiei şi al Transporturilor sunt puncte în care intri în cârdăşie cu Plahotniuc”, a adăugat Sergiu Mocanu.

Liderul Mişcării Antimafie susţine că descinderile CNA în dosarul BEM nu reprezintă decât o tentativă de a ascunde dovezile privind jaful de la această bancă.

„A fost selectată compania privată Kroll pentru a face investigaţie la BEM, dar societatea nu cunoaşte clauzele confidenţiale din contractul semnat cu BNM. Un asemenea acord nu poate rezolva problema. Noi avem nevoie de transparenţă, lipsa căreia până acum a dus la o gaură ce poată răsturna întregul sistem bancar”, a menţionat Mocanu.

 Astfel, CNA va livra informaţie atât cât are nevoie, acoperindu-se cu faptul că au dosar penal în cazul Băncii de Economii, crede liderul Mişcării Antimafie.

„Spectacolul că, chipurile, Ilan Shor este vizat în acest dosar face parte din acelaşi scenariu. Este adusă această companie să ne ungă ochii, dar de fapt, toate lucrurile sunt ascunse. Plahotniuc nu este interesat să fie descoperite hoţiile de la BEM. El deţine controlul asupra tuturor investigaţiilor şi are posibilitatea să şantajeze pe oricine. Leancă la fel este vizat în aceste infracţiuni, ca şi Filat. Ilan Shor a fost acoperit politic de Filat, dar şi de Leancă. Când era ministru de Externe, i-a eliberat paşaport diplomatic”, a mai spus Mocanu.

Săptămâna trecută, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii în casa omului de afaceri Ilan Shor, în birourile mai multor funcţionari din cadrul celor două instituţii bancare, dar şi la sediile unor agenţi economici. Ulterior, patru persoane au fost escortate la CNA pentru audieri. Printre ele şi preşedintele Consiliului de Administraţie al BEM, Ilan Shor. 

Analiştii politici au calificat acţiunile CNA drept un spectacol de mimare a unui act de eradicare a corupţiei, făcut de ochii europenilor. În viziunea lor, instituţia de drept ar face jocul unor forţe politice de la noi, care doresc să împiedice crearea unei coaliţii majoritare dintre PLDM-PD şi PL, dar şi să lichideze probele care ar dovedi complicitatea unor demnitari la jaful de la Banca de Economii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.