Discursul noului premier susţinut în faţa legislatorilor şi adresat întregii naţiuni a fost întrerupt de numeroase reprize de aplauze frenetice, iar deputaţii, mai ales cei ai puterii, au declarat deja că această cuvântare a fost una istorică şi va marca viitorul Greciei. Alexis Tsipras a declarat că după cinci ani de austeritate, Grecia nu mai primeşte ordine şi comenzi prin email de la finanţatorii săi internaţionali.

Deşi a respins prelungirea programului de asistenţă financiară, Tsipras a insistat că ţara sa are nevoie de un aşa-numit „credit punte” până în luna iunie, când Atena ar urma să negocieze un nou acord cu UE şi Fondul Monetar Internaţional.

Premierul a anunţat, de asemenea, o serie de măsuri care vor intra în vigoare miercuri dimineaţa. Acestea vor include mâncare gratuită, electricitate, adăpost şi medicamente pentru familiile afectate de criza economică.

Totodată, Tsipras a anunţat restabilirea până în 2016 a salariului minim de 750 de euro, faţă de 580 în prezent. Nu în ultimul rând, premierul a adăugat că ţara are o obligaţie istorică să ceară reparaţii de război din partea Germaniei.

Partidul lui Tsipras cere Berlinului aproximativ 162 de miliarde de euro, echivalentul a peste jumătate din datoria publică a Greciei de 315 miliarde de euro.