„Întrebarea care trebuie să o punem este de ce a trebuit să fac acest lucru, cu atât mai mult cu cât resimt această despărţire de familie zi de zi, clipă de clipă. Nu am prea vorbit despre asta public, dar trebuie să o spun pentru ca lumea să o cunoască din prima sursă – ameninţările la adresa familiei mele au fost atât de reale şi de iminente, încât unica soluţie de a-mi proteja soţia şi cei trei copii a fost să-i stabilesc în străinătate, la adăpostul unor instituţii funcţionale ale statului german, cu o justiţie şi un sistem de securitate de invidiat. Sute de mii de familii au fost nevoite să plece din cauza regimului Voronin şi mai ales Plahotniuc. Este adevărat, nu sărăcia m-a determinat să fac acest pas, ci efectiv teama de a nu li se întâmpla ceva peste care nu aş fi putut trece”, a mărturisit Andrei Năstase, într-un interviu pentru publicaţia germană Deutsche Welle.

„Nimeni în Republica Moldova nu se simte în siguranţă, dacă a decis să urce pe baricada demnităţii şi adevărului. Sunt hărţuit în permanenţă, se dau târcoale casei în care locuiesc, mi se deschid site-uri false în care se cere vărsare de sânge, mi se sparge poşta şi mi se verifică corespondenţa, mi se ascultă telefoanele, mi se fabrică dosare penale pentru fapte de care nu am nici cea mai vagă idee. Protestatarii arestaţi în mod ilegal sunt forţaţi să dea mărturii false împotriva mea şi a colegilor mei, sunt urmărit zilnic de maşini cu numere transnistrene aparţinând brigăzilor paramilitare ale lui Plahotniuc, iar mai recent MAI-ului. Mai sunt şi altele, dar despre acestea, deocamdată, prefer să anunţ ambasadele şi instituţiile internaţionale”, a mai declarat liderul PPDA.

Totodată, Andrei Năstase a menţionat că arestarea protestatarilor este una dintre cele mai mari crime comise de Plahotniuc. „Fără probe, abuziv, la orele 6 dimineaţa cu mascaţi echipaţi cu arme automate de foc, ca pe timpurile staliniste, au fost ridicaţi din case nişte oameni paşnici, dornici de a-şi vedea ţara scoasă din captivitatea oligarhului. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că MAI a ajuns pe mâna unor indivizi certaţi cu legea, loiali oligarhului. Chiar de la început, scopul percheziţiilor a fost să găsească „materiale”, „probe” împotriva liderilor Platformei şi a mea personal. Tot ce facem noi însă este public şi transparent. Prin urmare, prima chestiune, zilnică, de pe agenda mea şi a colegilor mei este eliberarea imediată şi necondiţionată a deţinuţilor politici, nişte oameni vrednici, adevăraţi patrioţi ai Moldovei. Deja am discutat subiectul cu ambasadorul SUA, cu Pirkka Tapiola, cu delegaţiile APCE şi ale Partidului Popular European. Acordăm asistenţă, în primul rând juridică protestatarilor şi apropiaţilor acestora, pregătim alte acţiuni de protest în vederea demolării regimului criminal şi eliberării celor încarceraţi de Plahotniuc”, a punctat Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.