„Această operaţiune mi-a amintit de Războiul Rece, când disidenţii erau eliberaţi sau schimbaţi în lumea liberă”, a scris Ţegolko.

Potrivit lui, avionul prezidenţial a decolat spre Rostov în jurul orei 8:00 dimineaţa. Zborul a durat aproape doua ore şi jumătate, avionul fiind nevoit să ocolească zona Donbas.

„În Rostov am aşteptat mai mult de o oră înainte să vedem două autobuze, care se apropiau de avionul nostru. Inima mi s-a strâns. Mi-am amintit de momentul verdictului tribunalului, când judecătorul rus era păzit de o duzină de mascaţi înarmaţi, care apoi ne-au împins afară din sală când am început sa cântam imnul”, scrie secretarul de presă al lui Poroşenko.

În plus, el a menţionat interdicţia de a dezvălui faptul eliberării Savcenko până în momentul în care avionul ajungea la Borispol (aeroportul de la Kiev), pentru ca au fost avertizaţi că operaţiunea putea fi sistată oricând.

„Autobuzul care o aducea pe Nadia a stat pe pistă timp de o jumătate de oră fără să se mişte. Apoi două autobuze s-au apropiat. Din unul a ieşit Nadia. Spre surprinderea noastră nu era flancată de mitraliori mascaţi”, a spus Ţegolko.
 
„Apoi, timp de o jumătate de oră avionul prezidenţial cu Nadia la bord nu a avut permisiune de decolare: „Graniţa este închisă” ne-a spus vocea din turnul de control”, relatează secretarul de presă al preşedintelui Ucrainei.

După cum a anunţat UNIAN, ieri a avut loc un schimb de deţinuţi între Ucraina şi Rusia. Nadia Savcenko a fost eliberată la schimb cu militarii GRU Aleksandr Aleksandrov şi Evghenii Erofeev.