07:58:40 16.04.2024
Stiri

„Războiul” dintre CNPF și „Asito”. Autoritatea publică NEAGĂ acuzațiile și EXPLICĂ situația

Economie 24.05.2016 20:35 Vizualizări2139 Autor: Stela Mihailovici
„Războiul” dintre CNPF și „Asito”. Autoritatea publică NEAGĂ acuzațiile și EXPLICĂ situația newsmaker.md


După ce compania de asigurări „Asito” a adus acuzații grave la adresa Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) acuzând-o de atac raider și „tentativă de distrugere a firmei și capturarea rezervelor de asigurări ale acesteia, în valoare de 300 de milioane de lei”, autoritatea publică vine cu precizări.

Reprezentanții CNPF spun că la 6 aprilie 2016 au primit de la „Asito” o notă prin care anunța oficial că nu există cereri de chemare în garanție sau note de plată înaintate spre achitare cu termenul expirat de la birourile naţionale de motoare din străinătate sau companiile de asigurare străine pentru pagubele produse de către deţinătorii de certificate de asigurare „Carte Verde”.

La 3 mai, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) a informat CNPF și „Asito” că la adresa sa au parvenit din partea Biroului de motoare din Italia 36 debit-note restante emise în adresa „Asito”, majoritatea cererilor de rambursare înaintate fiind cu termenul de executare expirat.

„Asito” solicitase încă la 28 aprilie acordul CNPF pentru deblocarea mijloacelor bănești pentru onorarea obligațiilor de plată, recunoscând, concomitent, că cererile de rambursare sunt cu termen expirat încă din anul 2015.

„Totodată s-a constatat că asigurătorul nu a reflectat în solicitarea sa cinci dosare notificate de către BNAA ca fiind neachitate. Astfel, la data de 6 mai 2016, compania „Asito” a solicitat permisiunea de a fi efectuate și plățile pentru dosarele ce lipseau din prima cerere. Ulterior deblocării mijloacelor financiare pentru achitarea datoriilor pe certificatele de asigurare „Carte Verde”, CNPF a informat imediat instituțiile bancare cu privire la acordul emis și a solicitat acestora, în limitele competenței, eliberarea permisiunii pentru extragerea în regim de urgență a sumelor deblocate”, a explicat CNPF.

Precizăm că „Asito” s-a plâns că a acumulat datorii de 60 de mii de euro față de companiile de asigurări din străinătate din cauză că, de aproape un an de zile, CNPF a pus sechestru pe conturile de depozit investiționale ale „Asito”.

„Considerăm că acțiunile CNPF sunt o comandă politică, direcționată spre lichidarea forțată a celei mai vechi companii de asigurări din Moldova. Într-un final, aceste acțiuni au scopul de a sustrage rezervele de asigurări ale companiei, acumulate în cei 25 de ani de activitate – peste 300 de milioane de lei sau 16 milioane de dolari”, se spunea într-o scrisoare deschisă emisă de „Asito”.

Reprezentanții CNPF au respins toate acuzațiile și au precizat că „Asito” avea obligația să plătească datoriile față de clienți din conturile curente și nu din cele de depozit, în care sunt plasați banii la termen.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md