06:19:54 19.04.2024
Stiri

Ce legi aveau românii acum 400 de ani: Pedeapsa cu moartea pentru „cuvinte grele” adresate parinţilor. Ce pedepse conţine primul COD de LEGI din Ţara Românească

Știri 20.04.2015 13:25 Vizualizări2030 Autor: Galina Munteanu


Ce legi aveau românii acum 400 de ani: Pedeapsa cu moartea pentru „cuvinte grele” adresate parinţilor. Ce pedepse conţine primul COD de LEGI din Ţara Românească

Feciorul care va grăi cuvinte grele părinților și cu nedreptate, „cu moarte să moară“. Este una dintre pedepsele prevăzute de primul cod de legi apărut în Ţara Românească, acum aproape 400 de ani, scrie evz.ro.

Pravila de la Govora, prima culegere de legi juridice, canonice și civile, în limba română, a fost tipărită în anul 1640, în limba română, cu alfabet chirilic. După formatul ei, mai este numită „Pravila Bisericească” sau „Pravila Mică”. Este un Cod de legi care pedepseşte mai mult încălcarea cutumelor, a legilor creştineşti, a tradiţiei româneşti. Copiii, dacă nu îşi respectau părinţii, erau trimişi la moarte, dar o femeie care îşi ucidea pruncul era pedepsita astfel: „în toate zilele vieții ei să aibă pocăință și să se căiască”. Era epoca voevodului Matei Basarab.

Iată unele dintre pedepse:

Preotul care se va însura cu a doua muiere să fie alungat din preoție.

Feciorul care va grăi cuvinte grele părinților și cu nedreptate, „cu moarte să moară“, deoarece părinții i-au dat lumină și viață. Iar de va regreta ce a făcut să i se dea canon de pocăință, apoi să ceară îndurare părinților săi spre iertare.
Iară de va lovi cu lemn pe tatăl său să i se taie mâna feciorului.

Cine este prins în biserică furând, să dea înapoi mai mult decât a furat, apoi să fie bătut pe spate cu toiagul de 30 de ori, iar pe talpa piciorului de 24 ori, ca să nu mai fure.

Cine dezgroapă trupurile morților și îi va dezbrăca de haine și le va fura, să se pocăiască cinci ani și să facă în fiece zi câte 100 de mătănii.

Muierea care va naste în postul cel mare (postul Paștelui), trebuie să postească 40 de zile și să se împărtășească.

Muierea care își va tunde părul, în afară de cazul în care se va călugări, și va îndrăzni aceasta, anathemă să fie (să fie dată afară din rândul bisericii). Iar de va fi îndemnată de niște drăcii (capricii femeiești) să-și tundă părul, să fie oprită de a merge la biserică și la împărtășanie un an, cu obligația de a se pocăi.

Muzeul Naţional de Istorie a României expune în luna aprilie curent, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii“, această piesă de excepţie – Pravila de la Govora. Întâiul cod de legi din Ţara Românească (1640).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md