01:33:02 29.03.2024
Stiri

MÂINI DE AUR // Bisericuțele care pot AJUNGE în orice casă

Social 20.04.2015 13:00 Vizualizări4893 Autor: Virginia Nica
MÂINI DE AUR // Bisericuțele care pot AJUNGE în orice casă


Meșteșug // Chipul bunicii și atmosfera sacră din mănăstire au născut un har pe care Ion a decis să îl pună în bisericuțele pe care le creează, fiind convins că, astfel, o părticică din Dumnezeu poate ajunge în orice casă

Venit din Ucraina, iar la cei 28 de ani ai săi Ion Onofraș spune că îi pare că a trecut prin mai multe vieți, greutățile nefiindu-i străine. Ochii i se umbresc când e vorba de părinți și evită să vorbească despre ei, însă i se aprind când este vorba de bunica Liubov de la Valea-Trestieni, Nisporeni.

Amintiri cu pălării și coșuri împletite

Amintirile îi sunt pline de privirea caldă și mâinile harnice ale bunicii care ziulica întreagă se pierdeau printre pănuși de porumb, nuiele sau papură. Și aștepta magia care nu întârzia să se producă – pălării mari, coșuri sau păpuși – toate împletite cu dăruire, sacrificiu și dragoste de bunica.

„Am stat o perioadă într-o mănăstire cu bunica și acolo am simțit că mă apropii mai mult de lucrurile sfinte, de Dumnezeu. Cum am ajuns să fac bisericuțe din bețișoare de bambus? Nu știu, a venit așa de la sine. Mi-am amintit cum ne jucam în copilărie cu băieții și construiam din chibrituri căsuțe mici. Așa am început să fac și bisericuțe, dar nu împins de amintiri, dar de un sentiment pe care nu pot să-l descriu și nici să-l transmit”, susține tânărul.

Bisericuța – din dragoste pentru dragoste

Potrivit lui Ion Onofraș, prima bisericuță a ieșit din dragoste pentru dragoste. „Era în ajunul zilei de naștere a iubitei mele și atunci parcă s-a adunat așa o putere interioară în mine care demult voia să iasă la suprafață. De la bunica am învățat tehnica aceasta de a împleti, de a îmbina diferite materiale ca să creez ceva frumos. Așa am ajuns să văd prima biserică în miniatură creată de mine”, își aduce aminte Ion de cum a început acum un an de zile totul.

Acum poate să stea ore în șir și să uimească prin răbdarea cu care duce până la capăt această muncă pe care mulți o văd dificilă și migăloasă.

„Ultima este cea mai mare pe care am creat-o până acum. Vreau să transmit măcar ceva din ce simt când lucrez asupra acestor creații. Ca să se întâmple acest lucru, muncesc foarte atent ca să se contureze perfect simbolurile credinței, cum ar fi evanghelia, altarul, lumânări, busuioc sau iconițe. Cupolele sau acoperișul sunt făcute din bucăți de con de brad. Cel mai mult am muncit la ultima lucrare, care are și dimensiuni mult mai mari. Mi-a luat două luni. Nu urmez un anumit model când fac biserici din bețișoare de bambus. Toate sunt diferite și am văzut că astfel de lucrări manuale sunt foarte apreciate peste hotare”, a menționat Ion.

Fiorul transmis de tabloul sacral

Două dintre creațiile sale a reușit să le vândă, iar Ion susține că, ulterior, cumpărătorii îl telefonau ca să-i descrie sentimentul pe care l-au simțit când au întregit tabloul sacral din casă. „Bisericuțele au și luminițe pe interior, iar persoana care a cumpărat o biserică în miniatură a amplasat-o lângă icoana și candela din casă. Când a stins lumina, a privit la acel colț din casă și a simțit un fior transmis parcă de la toate acele elemente care reprezintă ceea ce mai avem noi sfânt. Acel fior l-am simțit și eu când am văzut finisată prima lucrare”, relatează tânărul.

Ion Onofraș spune că se va dedica și în continuare acestei pasiuni frumoase și planifică acum să creeze o biserică de dimensiuni mai mari și să folosească elemente noi. „Îmi doresc ceva măreț. O biserică de formă hexagonală cu multe cupole. Nu știu, uneori parcă simt că aș vrea ca acel sentiment evlavios pe care îl simt atunci când creez aceste biserici să ajungă să fie simțit de cât mai mulți oameni. Vreau ca bisericuțele să ajungă în cât mai multe case”, își împărtășește Ion aspirațiile.

Iubita tânărului, Maria, zice că îi urmărește foarte atent munca. „Eu studiez artele, iar Ion este un exemplu viu al faptului că, pentru a transmite emoții, sentimente, pentru a crea, nu sunt necesare studii sau pile. La el am văzut talent și o muncă titanică. Acum suntem în perioada Sărbătorilor Pascale și sper ca toți să primim în suflet și în casă cât mai mult din ceea ce este Dumnezeu”, susține tânăra, care se arată încrezută că Ion va oferi și mai departe oamenilor creații deosebite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md