Reprezentanţii Ministerului Agriculturii s-au întâlnit astăzi cu producătorii şi au spus că, deocamdată, nu îi pot ajuta, dar au promis că vor căuta soluţii. Pe de altă parte, fermierii susţin că vor insista să le fie compensate pierderile şi că nu se vor lăsa duşi de nas de actuala guvernare. 

Producătorii agricoli din nordul ţării spun că au pierderi de sute de milioane de lei după ce peste 7.000 de hectare de livezi şi culturi sezoniere au fost afectate de îngheţurile de la sfârşitul lunii aprilie.

Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, afirmă că nu poate oferi încă soluţii concrete, dar a promis că va purta discuţii cu donatorii externi, pentru a putea compensa pierderile fermierilor. 

„Acum ducem discuţii cu partenerii străini şi cu donatorii, despre unele sume care ar putea fi alocate. Se discută. La ziua de astăzi este foarte greu de apreciat despre ce vorbim noi, de milioane sau sute de mii. Să spunem despre faptul că va fi, noi ne asumăm responsabilitatea că vom verifica, vom analiza şi vom veni cu o soluţie”, a declarat Grama.

Până când vor fi găsite soluţii, şeful interimar al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, spune că în scurt timp vor fi achitate subvenţiile restante. Acestea sunt aşteptate de 250 de producători, care nu au primit încă 40 de milioane de lei. 

„Trebuie să ne determinăm, împreună cu ministrul, să ne determinăm ca în câteva zile, prin discuţii prealabile cu ministerul Finanţelor să perfectăm dispoziţiile de plată şi să le înaintăm cu solicitarea să le examineze ministerul Finanţelor şi să fie stabilită o prioritate în acest sens, să fie achitate în mod prioritar, reieşind din consecinţele create”, a spus Nicolae Ciubuc.

Agricultorii au ţinut să atenţioneze că nu vor mai permite repetarea cazurilor din anii precedenţi, când autorităţile au promis subvenţii şi compensaţii, dar fermieri nu au primit niciun ban. Ei spun că, din cauza îngheţurilor, situaţia lor financiară s-a înrăutăţit dramatic şi vor insista să le fie compensate pierderile. 

„Să nu fie uitată şi umbrită această întrebare. Noi am avut multiple cazuri, chiar şi anul trecut am avut secetă severă. Tot aşa s-a vorbit o lună, două. Pe urmă interesul a dispărut şi agricultorii au rămas cu nimic. Acum ceea ce s-a întâmplat la nord, ne-am înţeles între noi că nu o să permitem acest lucru”, a declarat preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Cei mai afectaţi de îngheţuri sunt agricultorii din raioanele Briceni, Edineţ şi Râşcani.