Sediul Google din Paris a fost luat cu asalt de 100 de inspectori fiscali

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O sută de inspectori fiscali din Franța au năvălit pe 24 mai în sediul din Paris al gigantului american Google, într-o razie de proporții neobișnuite cauzată de investigațiile privind o posibilă fraudă fiscală.

Reprezentanții guvernului francez susțin că gigantul IT a evitat plata unor impozite în valoare de 1,6 miliarde euro, după cum anunța BBC. Surse din interiorul poliției pariziene au confirmat intervenția, dar reprezentanții Google nu au făcut niciun comentariu asupra incidentului.

Corporațiile internaționale prezente în Europa au intrat în vizorul autorităților statale și comunitare, după ce au fost descoperite mai multe cazuri în care acestea reușeau să își transfere încasările de pe o piață în sucursale deschise în alte țări, cu un regim fiscal mai lax.

În cazul Google, regimul fiscal din Marea Britanie îi permite să dirijeze veniturile în Irlanda, unde impozitele sunt mult mai mici.

Prinsă cu ocaua mică în Regatul Unit, corporația americană a negociat în ianuarie o înțelegere pentru plata unor despăgubiri de 130 de milioane de lire sterline către guvernul de la Londra.

Însă Corpul Experților Contabili din Marea Britanie a reacționat imediat, afirmând că suma este „disproporționat de mică” în raport cu dimensiunea afacerilor făcute de Google în regat.

Comisia Europeană a reacționat la scandalurile privind evitarea impozitelor, în care apar nume ale unor corporații internaționale, prin adoptarea unui pachet legislativ care prevede o transparență mai mare în ceea ce privește regimul fiscal de care beneficiază acestea în toate statele membre UE.

Controlul inspectorilor fiscali ai CE se va desfășura în fiecare țară în parte, vizând firme care înregistrează cifre de afaceri de peste 750 de milioane de euro fiecare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...