Imaginea săptămânii de la NASA: Enceladus ca o picătură de rouă care se odihnește pe planul inelelor lui Saturn

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn care adăpostește un ocean global, apare în această fotografie, realizată de instrumentele sondei Cassini, deasupra planului inelelor lui Saturn, ca un strop de rouă pe o frunză, amintindu-ne că până și cele mai mici corpuri din sistemul nostru solar ascund numeroase mistere ce așteaptă să fie elucidate.

Conform teoriilor care circulau înainte ca sonda Cassini să ajungă în sistemul lui Saturn, o lună de dimensiunea lui Enceladus (cu un diametru 504 kilometri) ar fi trebuit să fie o lume moartă și înghețată. Însă Enceladus este o lume vie, remarcabil de activă din punct de vedere geologic și care dispune de un ocean global aflat sub calota glaciară de la suprafață.

pia18368-1041

Perspectiva acestei fotografii este îndreptată către partea neluminată a inelelor lui Saturn, la un unghi de aproximativ 0,3 grade sub planul acestora. Fotografia a fost realizată la 25 mai 2015 cu ajutorul unui filtru spectral, de la o distanță de aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Saturn. Scara fotografiei este de 87 km/pixel.

Misiunea sondei Cassini este rezultatul colaborării dintre NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană. Lansată la 15 octombrie 1997, Cassini a ajuns pe orbita planetei Saturn la 1 iulie 2004.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...