Norvegia renunță la posturile de radio FM în favoarea celor digitale

Norvegia deine prima ţară din lume care renunţă la posturile de radio FM începând din anul 2017, în cadrul unui proces care vizează finalizarea tranziţiei către radioul digital, transmite Mediafax citând gizmodo.com.

Ministerul Culturii din Norvegia a anunţat săptămâna trecută că renunţarea la posturile radiofonice FM va începe pe plan naţional în 2017, în cadrul unui proces ce va permite acestei ţări să îşi finalizeze tranziţia către radioul digital.

Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) va oferi ascultătorilor norvegieni un conţinut radiofonic mult mai diversificat. DAB este utilizat deja de 22 de posturi naţionale din Norvegia, în condiţiile în care standardul FM este folosit doar de cinci posturi naţionale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni ascultă în fiecare zi programe emise de posturi radio digitale.

Modulaţia în frecvenţă, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis. După aproape un secol de utilizare, zilele acestui standard radiofonic par a fi numărate.

În contextul în care Norvegia va deveni prima ţară care va renunţa la standardul FM, şi alte ţări din lume, în special din Europa şi Asia de Sud-Est, se află în plin proces de tranziţie către implementarea standardului DAB.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.