19:42:49 19.04.2024
Stiri

SCANDAL diplomatic între Rusia și Norvegia după vizita lui Rogozin în arhipelagul Svalbard

Știri 20.04.2015 11:39 Vizualizări1200 Autor: Ziarul National


SCANDAL diplomatic între Rusia și Norvegia după vizita lui Rogozin în arhipelagul Svalbard agerpres.ro

Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian în urma vizitei efectuate la sfârșitul săptămânii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în arhipelagul Svalbard. Acesta figurează pe lista cu sancțiuni a Uniunii Europene în urma anexării Crimeii de Moscova în martie 2014, relatează ziarul „Aftenposten”, care îl citează pe șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse.

Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut internațional special. Rușii au dreptul să viziteze insulele fără viză. După „escapada” lui Rogozin, sugera duminică BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restricții în ceea ce privește accesul rușilor în arhipelag, scrie Agerpres.

După cum menționa publicația „Aftenposten”, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia a trecut de controlul pașapoartelor, unde trebuia să fie oprit.

Ministerul de Externe norvegian a cerut explicații Federației Ruse. Șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 că Rusia a fost înștiințată că Norvegia nu dorește să vadă pe teritoriul ei „persoane de pe lista neagră implicate în încălcarea legilor în Crimeea și în Ucraina".

Chiar dacă nu este membră a UE, Norvegia a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criză ucraineană. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali ruși împotriva cărora s-au impus sancțiuni, care prevăd în special înghețarea activelor și interdicție de călătorie în Uniunea Europeană.

Rogozin a comentat cu ironie că „norvegienii, pur și simplu, îl invidiază că s-a scăldat la Polul Nord".

Vicepremierul rus a efectuat la sfârșitul săptămânii trecute o vizită în arhipelagul Svalbard, unde a participat la inaugurarea stației științifice arctice „Polul Nord-2015", iar apoi s-a deplasat la Polul Nord, postând mai multe fotografii pe contul său de Twitter din această călătorie.

Moscova ar trebui să depună toate eforturile pentru a explora partea rusă a Arcticii, a declarat el, indicând că această regiune se confruntă cu o mulțime de probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul mai multor decenii.

„Dar acum accentul este pus astfel încât să venim pentru totdeauna în Arctica și s-o facem să fie a noastră. Cel puțin în partea care se află în zona de responsabilitate a Rusiei", a afirmat Rogozin, subliniind că este vorba în primul rând de dezvoltarea rutei maritime a Nordului.

La începutul acestui an, a amintit el, președintele Vladimir Putin a decis înființarea unei comisii de stat pentru dezvoltarea regiunii arctice.

„Toate acestea arată că înalta conducere politică a țării - președinția și guvernul - acordă o deosebită atenție dezvoltării Arcticii în consolidarea poziției noastre în această regiune", a menționat vicepremierul rus.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md