La 1 iulie 2016 va intra în vigoare Acordul de Asociere al UE cu Republica Moldova

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini a anunțat astăzi oficial intrarea în vigoarea de la 1 iulie a Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova și cu Georgia.

Decizia formală a fost aprobată în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Afacerilor Externe al UE.

În cadrul vizitei la Bruxelles a avut loc şi o şedinţă de lucru în format restrâns ai miniştrilor PaE împreună cu Înaltul Reprezentant şi Comisarul pentru Extindere, unde a fost discutată în mod special problematica de securitate regională.

De notat că ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, a participat astăzi, la Bruxelles, la cea de-a şaptea reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), care a întrunit miniștrii afacerilor externe ai statelor membre UE şi PaE. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini. La eveniment a participat și comisarul pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.

În discursul sau, ministrul Galbur s-a referit la agenda de reforme, cooperarea sectorială şi viziunea de perspectivă. A fost accentuată necesitatea de a consolida cooperarea cu partenerii estici în faţa vulnerabilităţilor interne și riscurilor externe. Ministrul Galbur şi-a exprimat speranța că viitoarea Strategie Globală a UE în sfera securității și politicii externe va acorda o atenţie mai mare stabilităţii în vecinătatea estică. A fost exprimat interesul pentru cooperarea în sfera politicii de securitate şi apărare comună (PSAC) și contracarării amenințărilor-hibrid.

Referindu-se la propunerile Republicii Moldova în sfera cooperării sectoriale prezentate anterior în cadrul PaE, ministrul Galbur a încurajat promovarea interconexiunilor cu UE în sfera transportului, energiei, precum și inițiativelor ce vor genera creștere economică prin atragerea investițiilor și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Şeful diplomației moldovenești a făcut apel la o comunicare strategică mai activă în vederea informării eficiente a societăților privind beneficiile Parteneriatului Estic. De asemenea, Andrei Galbur a pledat pentru elaborarea unei viziuni politice de perspectivă pentru partenerii estici în contextul viitorului Summit PaE din 2017.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.