Alexander Van der Bellen a câştigat scrutinul prezidenţial din Austria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politicianul independent Alexander Van der Bellen a câştigat scrutinul prezidenţial din Austria, învingându-l la limită pe Norbert Hofer, un politician de extremă-dreaptă.

Alexander Van der Bellen are o doctrină politică proeuropeană, fiind susţinut de Partidul Verzilor. Norbert Hofer, membru al formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO), câştigase primul tur al scrutinului prezidenţial şi era favorit şi în turul doi, conform sondajelor de opinie.

Scrutinul, cel mai strâns din istoria țării, a fost arbitrat de alegătorii care au decis să voteze prin corespondență, și ar putea fi decis de numai câteva mii de voturi.

Institutele de sondare prognozează un scor de 50-50%, cu un avantaj de mai puțin de 3.000 de voturi pentru Van der Bellen, după numărarea opțiunilor prin corespondență.

După numărarea voturilor depuse în urne, Norbert Hofer conducea cu 51,9%, față de 48,1% pentru adversarul său, mai exact un plus de 144.000 de voturi, dar situația s-ar putea răsturna, dat fiind că votul prin corespondență este în mod obișnuit defavorabil Partidului Libertății (FPOe) al lui Hofer.

Duminică seara, niciunul dintre candidați nu a riscat să revendice victoria, preferând să lanseze apeluri la unitate austriecilor, profund divizați de acest scrutin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...